Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a avertizat că timpul se epuizează pentru eliminarea amenințarea pe care o reprezintă Brexit pentru contracte derivate de  mii de miliarde de lire sterline și cere măsuri din partea UE.

În raportul său privind stabilitatea financiară, publicat miercuri, Banca Centrală a Regatului Unit a spus că, în timp ce guvernul britanic s-a angajat într-un regim de permisiuni temporare începând din martie 2019, UE nu a făcut încă promisiuni corespunzătoare. Marea Britanie va părăsi blocul european pe 29 martie 2019.

În raport, se menționează că UE nu a “indicat o soluție similară unui regim de permisiuni temporare”.

Banca estimează că acest lucru ar putea afecta circa un sfert din contractele derivate extrabursiere dintre Regatul Unit și Spațiul Economic European (SEE), cu o valoare nominală de aproximativ 29 trilioane de lire sterline.  Un instrument derivat este un contract între două sau mai multe părți a căror valoare se bazează pe un activ financiar subiacent, cum ar fi acțiunile, obligațiunile, mărfurile, monedele sau ratele dobânzilor.

“Guvernul britanic s-a angajat să legifereze, dacă este necesar, să permită contrapartidelor din SEE să continue să realizeze contracte cu entitățile din Regatul Unit (printr-un regim temporar de autorizare și o legislație suplimentară, dacă este cazul)”, se arată în raport. “Autoritățile UE nu au anunțat intenția de a permite  Regatului Unit să continue menținerea contractelor cu din SEE”.

Acuzația Băcii Angliei ar putea fi văzută ca un răspuns la criticile UE în legătură cu faptul că băncile din Marea Britanie nu sunt pregătite pentru Brexit.

Guvernatorul Băncii Angliei a declarat că evaluarea Brexit a autorității de reglementare a UE a fost “incompletă”. “Ei nu au recunoscut regimul de permisiuni temporare, care a fost semnalat foarte clar de către guvernul Regatului Unit”, a adăugat Carney.

Raportul BOE a susținut că băncile importante din Marea Britanie și-au triplat puterea de capital din 2007, iar sistemul în ansamblul său ar putea susține economia britanică într-un Brexit dezordonat.

https://www.bankofengland.co.uk/-/media/boe/files/financial-stability-report/2018/june-2018.pdf

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday