Instituția Avocatului Poporului, condusă de Renate Weber, a transmis o adresă premierului Florin Cîțu în care semnalează că proiectele prin care guvernul introduce obligativitatea certificatului verde pentru medici sunt neconstituționale și inadecvate.

“Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă a personalului din unitățile sanitare publice și private, precum și al personalului încadrat în centrele rezidențiale publice și private de obținerea certificatului de vaccinare sau certificatului de testare (cu plata testelor realizată de către angajat), sub sancțiunea suspendării contractului individual de muncă, respectiv a încetării de drept a acestuia, reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în drepturi și al asigurării măsurilor de protecție socială, măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit”, scrie Avocatul Poporului în adresa respectivă.

Instituția condusă de Renate Weber subliniază că restrângerea unor drepturi și libertăți poate fi făcută numai prin lege votată în parlament. Avocatul Poporului consideră măsura inadecvată, întrucât:

  • în România s-au vaccinat peste 5,35 de milioane de persoane;
  • în căminele de bătrâni, în casele de copii, în centrele rezidențiale sau de recuperare există un deficit de personal, așa cum a constatat Avocatul în vizitele întreprinse;
  • costurile pentru testele PCR sau antigen sunt foarte ridicate, raportat la puterea de cumpărare a românilor;
  • statul nu a intervenit, precum alte țări din UE, pentru plafonarea prețurilor testelor Covid.

Plata testelor ajunge să fie oneroasă pentru un angajat și poate duce la un dezechilibru din punct de vedere financiar, din cauza reducerii indirecte a salariului. (…) Diferența care se realizează între persoanele vaccinate împotriva Covid-19, act medical realizat în mod gratuit, și cei nevaccinați, care sunt obligați să suporte costul testelor Covid-19, nu are o justificare obiectivă și rezonabilă”, încheie instituția.

Luni, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care toți angajații din domeniul sanitar vor fi obligați să prezinte certificatul verde Covid în vederea desfășurării activității, pe timpul stării de alertă.

Personalul medical care nu prezintă certificatul verde va fi suspendat pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea. După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unitățile private care  cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea”, potrivit proiectului.

Adresa înaintată de Avocatul Poporului către premierul Florin Cîțu:

Adresa PM Ref Proiect Lege Incetare CIM Unitati Sanitare

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday