Aviz negativ al CSM pentru revocarea Procurorului General: Ministrul Justiției nu poate evalua profesional magistrații. Propunerea de revocare făcută este nelegală și încalcă recomandările MCV.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a publicat motivarea avizului negativ, emis în cazul propunerii ministrului Justiției de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. CSM spune că evaluarea făcută de Tudorel Toader este nelegală pentru că acesta din urmă trebuia să ceară tot unor magistraţi să analizeze activitatea lui Augustin Lazăr, nu să facă personal această analiză.

De asemenea, procurorii din CSM mai susțin că procedura de revocare a procurorului general nu ține cont de raportul MCV și opiniile Comisiei de la Veneția, care au recomandat suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire și revocare a procurorilor de rang înalt.

Secția pentru procurori a CSM arată că în procedura de evaluare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ministrul Justiției „a procedat la o evaluare personală” și s-a raportat „în principal la declarațiile publice ale procurorului general, în contextul demarării procedurii de revocare a procurorului-șef al DNA și al constatării de către CCR a unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele României”.

Secția pentru procurori a CSM, în virtutea rolului conferit de art. 148 alin. (4) din Constituția României, respectiv „(…) autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actul aderării și din prevederile alineatului (2)”, constată că propunerea ministrului Justiției, însoțită de „Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr”, contravine Recomandării 1 din Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare, din ianuarie 2017, Avizului nr. 924/2018 și al Comisiei de le Veneția, celui mai recent Raport din cadrul Mecanismului de cooperare și verificare, din 13.11.2018, în care se recomandă suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, precum și a Deciziei nr. 2/2012 a Curții Constituționale.

În raport de considerentele de mai sus, reținând că „Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr” a fost emis cu nerespectarea prevederilor art. 69 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere și Recomandarea 1 din Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare din ianuarie 2017, Avizul nr. 924/2018 al Comisiei de la Veneția, Raportul din cadrul MCV, din 13 noiembrie 2018, în care se recomandă suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, precum și considerentele Deciziei nr. 2/2012 a Curții Constituționale, Secția pentru procurori a CSM va aviza negativ propunerea ministrului justiției”.

CSM arătă că „solicitarea formulată de ministrul justiției nu respectă condițiile de legalitate”, astfel că Secția pentru procurori „apreciază că nu se impune analiza, sub aspectul temeiniciei, a motivelor invocate în Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României”.

Motivarea CSM poate fi consultată aici.

Folosim cookies