Cataclismul a avut loc acum șapte miliarde ani, iar undele de șoc produse au depășit bariera spațiu-timp și au ajuns pe Pământ pe 21 mai 2019, când semnalul undelor gravitaționale, numit GW190521, a fost preluat de două observatoare, LIGO în Statele Unite și Virgo în Italia. Studiul, publicat în Physical Review Letters, descrie că, până în prezent, au fost observate doar găuri negre de zeci de ori mai mari decât Soarele și găuri negre supermasive, de milioane până la miliarde de ori mai mari decât Soarele. Astronomii nu confirmaseră niciodată o gaură neagră cu masă intermediara. 

Conform ecuațiilor lui Einstein, găurile negre pot avea orice masă, dar astronomii încă dezbat teroiile care au dus la producerea fenomenului nou studiat.

Se presupune că fenomenul a produs, într-o fracțiune de secundă, aproximativ de opt ori mai multă energie decât cea conținută în atomii soarelui, totul sub formă de unde gravitaționale. Acea cantitate de energie este comparabilă cu lansarea a mai mult de un milion de miliarde de bombe atomice în fiecare secundă, timp de 13,8 miliarde de ani. 

Surse alternative: Physical Review Letters, National Geographic.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday