Astronomii au descoperit în atmosfera planetei Venus o substanță care nu poate fi produsă în absența unei forme de viață. Descoperirea nu este totuși considerată suficientă pentru a dovedi existența vieții extraterestre.

Oamenii de știință au descoperit cu ajutorul a două telescoape situate în Hawai și Chile semnatura chimică a fosfinei. Prezența acestui gaz sugerează procese chimice bizare care ar avea loc pe planetă, având în vedere că fosfina nu poate fi produsă fără a fi implicate forme de viață organică. Fosfina poate fi produsă și industrial, dar pe Venus nu există fabrici.

„Cu ceea ce știm în prezent despre Venus, cea mai plauzibilă explicație pentru fosfină, oricât de fantastic ar putea suna, este viața”, a declarat astrofizicianul molecular și co-autor al studiului, Clara Sousa-Silva.

Fosfina este o moleculă formată dintr-un atom de fosfor și trei atomi de hidrogen. Pe Pământ, fosfina este asociată cu viața, cu microbii care trăiesc în intestinele animalelor (așa cum ar fi pinguinii) sau în medii sărace în oxigen, cum ar fi mlaștinile. Este un gaz inflamabil, toxic, produs de bacterii care nu necesită oxigen.

Mai mulți experți sunt de acord că descoperirea este interesantă, dar consideră că ea nu reprezintă totuși o dovadă a vieții pe altă planetă.

Surse alternative: Reuters, BBC, CNN, NY Times

Folosim cookies