AstraZeneca a revizuit la 76% eficiența vaccinului său anti-Covid, după acuzațiile că a transmis date mai vechi.

Compania a raportat că rezultatul analizei, cu 3% mai slab decât cel anunțat la începutul săptămânii, demonstrează în continuare eficiența vaccinului în combaterea pandemiei. Nu au fost identificate cazuri severe la pacienții vaccinați, iar pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani, dozele au avut o eficiență de 85%.

Washington Post observă însă că aceste noi inadvertențe de raportare au mai dat o lovitură încrederii în companie, după ce un comitet independent de monitorizare a datelor a redactat o scrisoare companiei și oficialilor americani, pentru a atrage atenția asupra comunicărilor companiei.

“Deciziile de acest fel sunt cele care erodează încrederea publică în procesul științific”, au spus experții din comitet în scrisoare. În plus, Institutul Național de Sănătate al SUA a declarat că este necesar ca AstraZeneca și comitetul de monitorizare să colaboreze pentru a “asigura că cele mai precise și actuale date ale eficienței vor fi făcute publice cât mai repede posibil.” 

Anthony Fauci, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a spus marți într-un interviu că ironia situației este că, probabil, vaccinul funcționează bine. Anterior, AstraZeneca și Oxford au publicat rezultate controversate de la o testare din Regatul Unit din toamnă, unde eficiența inițială a vaccinului era prezentată ca fiind de 90% pentru un grup de participanți mai tineri și de doar 62% pentru alt grup. Problemele legate de furnizarea vaccinului și de posibila legătura cu formarea cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate au stârnit și mai mult confuzia oamenilor. 

Yaron Werber, analist din SUA, a declarat că vaccinul AstraZeneca nu are mari șanse să joace un rol important în campania de vaccinare americană, date fiind controversele din ultima perioadă. Totuși, decizia de a oferi autorizația companiei ar putea fi o oportunitate pentru aceasta de a face profit, comercializând vaccinul la prețuri rezonabile în SUA. 

Sursă alternativă: The Washington Post

Folosim cookies