Prin achiziționarea acestor trei noi sisteme, se finalizează etapa I de înzestrare cu sistemul Patriot, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al Armatei Române. 

Cele patru instalații militare urmează să intre în dotarea Forțelor Aeriene Române, începând cu a doua parte a anului 2019, primul sistem fiind planificat pentru operaționalizare la jumătatea anului 2020.

Militarii care vor deservi sistemele PATRIOT vor începe programul de instruire în SUA, începând cu luna martie 2019, conform informațiilor oferite de Armata Română. 

Prin evoluția din acest an a programelor esențiale de înzestrare, România are șanse reale de a atinge pragul de două procente din PIB alocate bugetului Apărării, pentru al doilea an consecutiv.”, se arată în comunicat. 

România achiziționează cel mai  recent model Patriot aflat în serviciu, testat în luptă şi utilizat de armata S.U.A. – sistemul PAC 3 +, ce include componente de ultimă generație, proiectate până la nivelul anului 2017.

Este menționat și faptul că 15 țări se bazează pe sisteme Patriot pentru a-și proteja cetățenii și forțele armate, printre care se numără Statele Unite, Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia și Suedia.