Până acum, avortul era permis doar dacă viața mamei era pusă în pericol sau dacă sarcina rezulta dintr-un viol. În alte condiții, se pedepsea cu ani de închisoare.

Proiectul de lege a fost discutat pe parcursul nopții trecute, în timp ce în fața clădirii parlamentului așteptau decizia sute de activiști pro-avort. Deși votul final din Senat a fost unul destul de strâns (38 “pentru” și 29 “împotriva”), era de așteptat ca scorul să fie chiar mai mic.


Mariela Belski, director executiv al filialei argentiniene a ONG-ului Amnesty International, și ambasadoare a mișcării “Ea decide”, a declarat: “Argentina a făcut astăzi un pas emblematic spre apărarea drepturilor femeilor, fetelor și persoanelor cu capacități de reproducere”. La polul opus, cei care condamnă legea susțin acum că “țara își pierde valorile morale, cum ar fi respectul pentru o viață și pentru femei“.


Inițiativa votată astăzi de parlament a divizat țara pentru multă vreme. Ea a fost susținută de președintele de centru-stânga Alberto Fernandez, dar criticată vehement de Biserica Catolică. Susținătorii celor două mișcări s-au confruntat constant prin manifestații și contramanifestații.

Acum, activiștii pro-avort speră ca Argentina să devină un exemplu pentru celelalte țări profund catolice din America Latină. Dintre țările din America Centrală și Latină, numai Cuba, Uruguay, Guyana și Guyana Franceză permiteau practicarea liberă a avortului, potrivit Centrului pentru Drepturile la Reproducere. El Salvador, Republica Dominicană, Haiti, Honduras, Nicaragua și Surinamul au interzis avortul în aproape toate circumstanțele. Columbia, Costa Rica, Guatemala și Panama permit ca femeia să întrerupă sarcina dacă starea sa de sănătate este afectată.

Surse alternative: BCC, CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday