Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne a susținut o declarație de presă legată de prevențiile și restricțiile în perioada 1-2 mai. Aproximativ 36 de mii de polițiști și de cadre din alte structuri vor fi pregătiți să acționeze în acest sfârșit de săptămână.

Principalele declarații:

„Aproximativ 36 de mii de polițiști și alte structuri vor fi pregătiți să acționeze pentru protejarea cetățenilor. Una dintre principalele misiuni va fi descurajarea persoanelor care vor să facă deplasări din alte motive decât cele urgente.
Vor fi patrule mobile din polițiști și jandarmi. Pentru sprijin în teren vor fi și echipaje ale poliției canine dar și ale jandarmeriei călare. Vor avea în atenție zonele în care se organizau în condiții normale activități în aer liber. Va exista și sprijin la nivel aerian. Se vor verifica și respectarea interdicțiilor persoanelor din carantină sau izolare, patrulând și în zona spitalelor.

Având în vedere că noul coronavirus se poate răspândi și de către asimptomatici e necesară respectarea restricțiilor. Înțelegem că poate fi dificil, dar fără sprijinul cetățenilor există riscul creșterii cazurilor de îmbolnăvire și de pierderi de vieți omenești. Recomandăm aplicarea regulilor de protecție individuală, în special cele de igienă.
Ținând cont că constatăm o creștere de știri false, reiterăm recomandarea de a vă informa de pe surse oficiale.

În ceea ce privește gestionarea situațiilor de urgență 5700 de pompieri sunt pregătiți să intervină. Pentru transportul pacienților pot interveni și elicopterele. Peste 4500 de polițiști de frontieră vor asigura controlul la graniță. Vă asigurăm că în această perioadă structurile MAI sunt pregătite să intervină în sprijinul cetățenilor aflați în pericol. Ministrul Afacerilor Interne a solicitat profesionalism în îndeplinirea misiunilor.”

 

Totodată IGSU a emis un comunicat prin care atenționeză să fim prudenți în perioda 1-2 mai și să respectăm în continuare măsurile de protecție împotriva virusului.

Comunciatul integral:

„Zilnic, peste 5.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

În acest sens, în fiecare zi, pompierii pot interveni cu 3.400 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 100 mașini de descarcerare, precum și peste 400 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, motociclete SMURD și ambulanțe pentru transport neonatologic.

Știm cu toții că urmează Ziua Muncii, o sărbătoare cunoscută și pentru prepararea grătarelor în aer liber. Chiar dacă eram obișnuiți să sărbătorim în mijlocul naturii, anul acesta va trebui să petrecem timpul acasă, în familie.

Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi. Astfel, în locul în care se face grătarul trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă. Totodată, înainte de plecare, focul trebuie stins, iar cenușa trebuie acoperită cu pământ.  De asemenea, copiii trebuie supravegheați în permanență, pentru a preveni jocul acestora cu focul.  Nu uitați! Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.

ATENȚIE! Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus (COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație). Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.

Măsuri pentru a te proteja:

Spală-te des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după ce ai fost într-un loc public sau după ce îți sufli nasul, tușești sau strănuți. (pentru a te șterge pe mâini folosește, de preferat, prosoape de hârtie).
Dacă nu sunt disponibile apa și săpunul, utilizează un produs de dezinfectare a mâinilor. Acoperă cu lichidul toată suprafața mâinilor și freacă-ți mâinile până când se simt uscate.
NU intra în contact direct cu membrii familiei, atunci când revii la domiciliu, înainte de igienizarea mâinilor.
Dacă strănuți sau tușești acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care ai grijă să îl arunci imediat la coșul de gunoi.
Evită să îți atingi ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate.
Distanțează-te de ceilalți în cazul în care COVID-19 se răspândește în propria comunitate. Acest lucru este cu atât mai important pentru persoanele care prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday