Resolution Foundation, un grup de experți în economie și politici publice, acuză, într-o evaluare a politicii din ultimul an, guvernul britanic de o ”greșeală uriașă” pentru că a amânat introducerea carantinei până în ianuarie, în ciuda dovezilor că numărul de cazuri era în creștere rapidă înainte de Crăciun. Experții susțin că această întârziere a condus la aproximativ o cincime din decesele cauzate de coronavirus. 

”Introducerea cu timiditate și întârziere a carantinei a fost un dezastru, provocând multe mii de decese evitabile. În plus, aplicarea restricțiilor cu întârziere a dus la măsuri și mai dure și mai îndelungate decât în ​​alte țări, agravând astfel pierderile economice”, a spus Mike Brewer, economist-șef la fundație.

Raportul detaliază cum, atunci când Italia a anunțat carantină națională pe 9 martie 2020, Boris Johnson a așteptat două săptămâni înainte să ia aceeași măsură în Marea Britanie. În septembrie, după ce numărul de cazuri a început din nou să crească, iar consilierii științifici ai guvernului au cerut introducerea carantinei, guvernul a decis abia după cinci săptămâni introducerea unor restricții locale, pe trei nivele, repetând ”tiparul de a lăsa să crească numărul de cazuri înainte să acționeze”. Ulterior, în decembrie ”în ciuda numărului în creștere, o revenire completă la carantina națională nu a fost anunțată decât pe 4 ianuarie, moment în care vedeam peste 50.000 de cazuri pe zi în Marea Britanie”, este de părere Mike Brewer, economist-șef al fundație.

”Obiectivul nostru pe tot parcursul pandemiei a fost de a proteja NHS și de a salva vieți și am fost întotdeauna îndrumați de date și sfaturi științifice. În decembrie, imediat ce am devenit conștienți de faptul că noua variantă era semnificativ mai transmisibilă decât alte tulpini, am acționat rapid și decisiv pentru a introduce măsuri mai stricte”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Specialiștii în economie și politici publice lăudă însă programul de vaccinare, prin administrarea a de trei ori mai multor doze în Marea Britanie decât Europa și, de asemenea, sprijinul financiar pentru firme și lucrători, de aproximativ 6.700 de lire sterline în medie pentru fiecare familie. Experții spun că nivelul cheltuielilor legate de pandemie în valoare totală de 340 miliarde de lire sterline a făcut ca ”cea mai gravă recesiune din ultimii 300 de ani să înregistreze cea mai mică creștere a șomajului”. ”În mod uimitor, venitul gospodăriilor a fost în general similar în 2020 cu nivelul din 2019, în pofida faptului că PIB-ul a scăzut cu aproape 10%”, a spus Brewer.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday