Meteorul a fost surprins cu puțin timp înainte de ora locală 22:00 și a fost vizibil timp de aproximativ șapte secunde. A fost înregistrat de camerele de securitate instalate în mai multe orașe de pe teritoriul Angliei, precum Manchester, Cardiff, Honiton, Bath, Midsomer Norton și Milton Keynes. 

Rețeaua de Meteori din Marea Britanie (un grup de astronomi amatori care folosesc încă din 2012 camere de filmat pentru a înregistra corpurile cerești) a precizat că cel surprins în seara de duminică poate fi clasificat drept “minge de foc”: “Din videoclipurile observate reiese că era un meteor lent, cu fragmentare clar vizibilă”, a scris grupul de astronomi pe Twitter.

Meteorii sunt resturi de materie spațială care ard la momentul intrării în atmosfera Pământului. “Mingile de foc” sunt meteori deosebit de strălucitori, care teoretic ar putea fi vizibili chiar și la lumina zilei. Potrivit Societății Americane de Meteori (AMS), mingile de foc au, în general, o strălucire de -4 pe scara de măsurare (magnitudinea iluminării), asemănătoare planetei Venus. Spre comparație, Luna plină are o magnitudine de -12,6 în timp ce cea a Soarelui este de -26,7.

AMS a spus că, deși “în atmosfera Pământului apar în fiecare zi câteva mii de meteori cu magnitudine a mingii de foc”, majoritatea cad în ocean sau în zonele nelocuite.

Sursa: The Guardian.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday