Premierul Boris Johnson a anunțat o nouă etapă a relaxării măsurilor restrictive impuse de pandemie pentru Anglia, programată pentru 19 iulie, însă a precizat că decizia finală va fi luată pe 12 iulie, în funcție de evoluția situației epidemice.

Principalele declarații:

  • Numărul cazurilor ar putea urca la 50 de mii în următoarele două săptămâni și a subliniat că pandemia este “departe de a se termina și cu siguranță nu se va termina până la 19 iulie”. Numărul de cazuri este în creștere, la fel și numărul persoanelor spitalizate “trebuie să ne împăcăm cu faptul că, din păcate, va crește și numărul deceselor”.
  • Reducerea restricțiilor se datorează eficienței campaniei de vaccinare. Amânarea anterioară a relaxării a dat timp guvernului să vaccineze mai mulți oameni. Până pe 19 iulie, autoritățile vor să vaccineze toată populația cu cel puțin o doză de ser, iar ⅔ să primească schema completă “Dacă nu ne putem redeschide societatea în următoarele săptămâni, când suntem ajutați de sosirea verii și de vacanțele școlare, trebuie să ne întrebăm când vom putea redeschide?”.
  • Intervalul dintre dozele de vaccin pentru cei cu vârsta sub 40 de ani va fi redus de la douăsprezece săptămâni la opt, ceea ce presupune că toți cei peste 18 ani ar trebui să fie vaccinați complet până la mijlocul lunii septembrie.
  • Toate restricțiile privind adunările din interior și exterior vor fi ridicate.
  • Toate companiile, inclusiv cluburile de noapte, se vor putea redeschide.
  • Limita pentru numărul de participanți la concerte, teatre și evenimente sportive va fi ridicată. Nu va fi necesar niciun fel de certificat Covid pentru a participa la evenimente.
  • Va exista un regim diferit pentru izolare și carantinare, iar copiii vor avea un regim diferit. Detaliile despre noile reguli vor fi anunțate ulterior.
  • Regula de un metru privind distanțarea socială va dispărea.
  • Obligația de a purta masca va dispărea. În schimb, vor fi emise îndrumări cu privire la momentul în care oamenii sunt sfătuiți să poarte măștile.
  • Recomandarea lucrului de acasă va fi anulată, iar companiile își vor relua integral activitatea.

În conferința de presă, Johnson a explicat faptul că o actualizare pentru protocolul de urmat în cazul persoanelor care vin din țări cu risc epidemiologic (încadrate pe lista roșie sau cea galbenă) va fi anunțată în următoarele zile. Însă a ținut să precizeze că dacă o persoană este vaccinată cu schema completă, dar a intrat în contact cu cineva infectat, atunci nu se mai impune izolarea.

Potrivit reglementărilor guvernului britanic, în prezent, persoanele care vin din state aflate pe lista roșie mai pot intra în țară doar dacă au cetățenie sau reședință în Anglia. Acestea trebuie să intre în izolare, într-unul dintre hotelurile desemnate de guvern. Perioada de izolare se încheie după al doilea test Covid negativ.

În cazul persoanelor care vin din țările aflate pe lista galbenă (amber list), persoanele se pot izola și acasă, pentru o perioadă de 10 zile. Acestea trebuie să efectueze un test negativ în a doua zi de izolare, respectiv în cea de a opta sau mai târziu. 

România se află în prezent pe lista galbenă întocmită de guvernul britanic. Consultați AICI lista actualizată la 30 iunie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday