Într-un articol de opinie găzduit de Financial Times, Elizabeth Kiss, directoarea Rhodes Trust, care finanțează de mai bine de 120 de ani bursele postacademice pentru Universitatea Oxford, critică intenția guvernului britanic de a modifica vizele de absolvent. Acestea permit studenților străini din UK să lucreze timp de doi ani după absolvire, iar revizuirea acestei politici vine după ce, în ianuarie, o altă modificare le-a interzis absolvenților străini de cursuri postuniversitare (inclusiv de master) să își aducă soții sau copiii cu ei.

Why Unlikeminded Leadership Is Crucial In Our Fractured World | by Oxford University | Oxford University | Medium

“Marea Britanie a fost de multă vreme o destinație atractivă pentru cele mai bune și mai strălucitoare minți din lume. Universitățile din țară sunt invidiate, fiind în mod constant în fruntea clasamentelor de învățământ superior. Dar încercările guvernului Regatului Unit de a bloca studenții internaționali talentați să lucreze și să studieze aici reprezintă un risc grav pentru aceste instituții și pentru țară”, arată Elizabeth Kiss.

Conform Financial Times, care a analizat datele Serviciului de admitere în universitățile și colegiile britanice, după pierderea unei părți a studenților veniți din UE, ca urmare a Brexitului, în 2023, o treime din universitățile britanice au înregistrat un număr și mai mic de studenți din țările non-UE.

“Confruntați cu un mediu din ce în ce mai ostil, cei mai deștepți studenți vor căuta în altă parte locuri, în special în universități din SUA, unde primesc adesea sprijin financiar mai generos”, mai arată doamna Kiss.

“Marea Britanie va plăti un preț pentru acest exod. Studenții internaționali aduc beneficii economice extraordinare cu ei, adăugând o plusvaloare economică de aproape zece ori mai mare decât cea utilizată. Pe de altă parte, universitățile din Marea Britanie se bazează și pe veniturile studenților internaționali pentru a subvenționa locurile studenților britanici, care plătesc taxe de școlarizare mai mici. (…) În loc să creăm mai multe bariere pentru astfel de tineri calificați și muncitori, ar trebui să îi încurajăm pe cei dornici să vină aici pentru a învăța, a lucra și a plăti taxe. Guvernul ar putea pretinde că reprimă folosirea abuzivă a sistemului de vize pentru absolvenți, dar se împușcă singur în picior, punând în pericol competitivitatea Marii Britanii și dăunând tuturor studenților, atât britanici, cât și internaționali”, se mai arată în opinia publicată de Financial Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday