Merkel a precizat că factorii care limitează furnizarea de vaccinuri sunt capacitatea de producție și standardele de înaltă calitate, nu patentele producătorilor. Cancelarul german a mai adăugat că protecția proprietății intelectuale este o sursă de inovație și trebuie să rămână astfel și în viitor.

Declarațiile lui Merkel vin ca răspuns la afirmația consilierului pe teme comerciale al lui Joe Biden, Katherine Tai, care a spus că, deși SUA susține protejarea proprietății intelectuale, ar fi de acord cu suspendarea acelor reguli, în ceea ce privește vaccinurile anti-Covid. O astfel de suspendare ar permite oricărui producător farmaceutic să “copieze” vaccinurile deja aprobate, fără teama de a fi trimiși în judecată pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Propunerea Washingtonului a stârnit deopotrivă reacții pozitive, dar și negative, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declarând că UE “este pregătită să discute” dacă propunerea ar ajuta criza actuală, dar că prioritatea este ca statele producătoare de vaccinuri să ridice barierele de export și să răspundă pentru întreruperile din lanțul de aprovizionare.

În luna martie, și directorul OMS propunea o derogare de la legea brevetelor în privința vaccinurilor de coronavirus, în schimbul unor compensații, pentru a permite țărilor să producă și să vândă copii ale vaccinurilor fără a fi necesară obținerea unei licențe de la firmele care le-au dezvoltat.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Fără dubiu, Rusia ar susține o astfel de măsură. De asemenea, ministerul de externe al Chinei a spus că este dispus să aibă discuții constructive cu toți membrii Organizației Mondiale a Comerțului. Emmanuel Macron este și el deschis la ideea suspendării acestor drepturi, dar spune că realitatea este că proprietatea intelectuală poate fi transferată, dar companiile din Africa nu ar avea condițiile necesare pentru a crea vaccinuri cu tehnologia ARN mesager. Și Spania a indicat susținerea pentru propunerea SUA, dar a spus că trebuie luate mai multe măsuri pentru a asigura vaccinuri țărilor în dezvoltare. 

Pe de altă parte, Brazilia, dar și compania BioNTech, și-au declarat dezacordul față de propunere, susținând că vaccinurile sunt aproape imposibil de replicat, fără ajutorul laboratoarelor care le-au creat și că procesul de fabricare a vaccinurilor cu ARN mesager este foarte complex pentru producătorii fără experiență de acest fel. Totodată, directorul Pfizer spune că nu este “deloc în favoarea” eliminării brevetelor vaccinurilor anti-Covid, iar declarațiile oamenilor politici sunt ”promisiuni goale”.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday