Publicația americană scrie că, spre deosebire de sovietici, care în timpul Războiului Rece au îmbrățișat stabilirea unor linii telefonice de criză cu Washingtonul ca modalitate pentru detensionarea unor situații, guvernul de la Beijing ignoră acum cererile SUA de a stabili noi canale de comunicare. În ochii oficialilor chinezi, astfel de canale le-ar oferi americanilor o “acoperire” pentru a continua ceea ce ei consideră a fi “operațiuni militare provocatoare în curtea din spate a Chinei”.

Stat insular, guvernat democratic și autonom, pe care Beijingul îl revendică drept parte a Chinei, Taiwan se află în centrul tensiunilor dintre Washington și guvernul chinez. Wall Street Journal explică faptul că administrația americană este preocupată de un eventual accident care ar putea avea loc în zonă, iar, din această cauză, își dorește linii de comunicare mai bune cu Beijingul. De cealaltă parte, China consideră că sprijinul din ce în ce mai “darnic” pe care SUA îl acordă Taiwanului subminează nivelul de încredere necesar pentru a stabili o comunicare credibilă între cele două puteri.

Gravitatea situației s-a accentuat pe măsură ce avioanele de luptă și navele militare americane și chinezești execută misiuni în proximitatea spațiului aerian și maritim al insulei. Cele două armate se întâlnesc regulat, în timp ce Beijingul încearcă să împiedice SUA să opereze în Marea Chinei de Sud, pe care o revendică în cea mai mare parte, ca făcând parte din apele teritoriale.

Fără un sistem de comunicații bine stabilit, exercițiile militare frecvente pe care China le desfășoară în apele din jurul Taiwanului cresc în același timp riscul producerii unui incident între cele două superputeri. Spre exemplu, mai scrie WSJ, când Beijingul a desfășurat în luna aprilie exerciții militare în jurul statului insular, un portavion american se afla la doar câteva sute de kilometri distanță. 

China și SUA dispun deja de câteva linii telefonice directe care îi conectează pe liderii celor două țări, inclusiv un canal militar de comunicații, stabilit în 2008. Dar Beijingul refuză să folosească această linie telefonică în momente de criză. În plus, astfel de conexiuni pot dura mai multe zile pentru a fi stabilite, având în vedere natura sensibilă a subiectelor discutate. Cel mai bun exemplu este, poate, situația din februarie a baloanelor de supraveghere chinezești care au survolat spațiul aerian al SUA. Atunci, China a refuzat să discute cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, susținând că SUA nu a creat condițiile potrivite pentru un dialog.

La solicitarea WSJ, Ministerul chinez de Externe a aruncat vina pe SUA pentru relațiile “tulburi” dintre cele două țări, în materie de activitate militară. Ministerul a precizat că nu crede în “comunicare doar de dragul de a comunica”. SUA ar trebui să înceteze să mai pretindă că doresc să mențină comunicarea în timp ce deteriorează bazele politice ale relațiilor bilaterale”, a declarat instituția din Beijing.

Experții în domeniu cred că sistemul politic al Chinei este un major obstacol în calea stabilirii unor canale rapide de comunicare cu SUA. “Problema nu este linia telefonică, ci sistemul politic – faptul că nimeni nu poate răspunde la telefon și transmite ceva, fără a avea autorizație în acest sens”, a precizat Bonnie Glaser, directorul general al programului Indo-Pacific din cadrul think tank-ului american German Marshall Fund.

Analiza integrală pe Wall Street Journal

Sursa Foto: Lincoln Beddoe | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday