La sfârșitul lunii februarie 2020, înainte de pandemie, rata șomajului în SUA era de 3,5%, inflația nu era semnificativă, iar salariile erau în creștere. Unele sectoare economice au fost afectate puternic de criza Covid și, în ciuda revenirii pe fondul vaccinării, prăpastia în raport cu alte sectoare a rămas mare.

Acum, firmele și consumatorii americani încearcă să se adapteze noului ”peisaj economic”, în care prețurile sunt mai mari și angajații mai puțini. Experții anticipează chiar o criză a chiriilor. Durează mai mult procesul de livrare de mobilier, de electrocasnice sau numeroase alte produse. 

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, a afirmat că decidenții politici au judecat greșit anumite strategii de relaxare și că nu sunt siguri ce anume se va întâmpla în continuare. Există schimbări evidente pe fondul pandemiei, cum ar fi conștientizarea că munca de acasă este posibilă pentru o parte considerabilă a americanilor. Totodată, se pot adopta la scară largă comenzile online pentru necesitățile zilnice, cum ar fi alimente.

Institutul Global McKinsey estimează că în viitor, aproape un sfert dintre lucrători vor lucra cel puțin o zi sau două de acasă în fiecare săptămână. Comerțul online a crescut de trei ori mai repede anul trecut și popularitatea sa va continua să fie tot mai mare. Iar toate aceste schimbări au loc într-un moment în care angajații solicită salarii mai mari și condiții de muncă mai bune. Vor mai multă flexibilitate, mai multe oportunități pentru lucrătorii de culoare și mai multă înțelegere de la angajatori cu privire la nevoile de sănătate și de îngrijire a copiilor.

Susan Wachter, director al Institutului Penn pentru Cercetări Urbane de la Universitatea din Pennsylvania, spune că națiunea se află în pragul unei crize a chiriilor. Mulți proprietari sunt dornici să ridice chiria deși unii dintre chiriași nu mai au locuri de muncă și riscă să devină homeless.

În ceea ce privește angajarea, există cam un șomer pentru fiecare loc de muncă nou care apare, dar asta nu înseamnă și posturile vacante vor fi ocupate. După pandemie, angajații nu mai vor aceleași salarii și aceleași condiții pe care le aveau înainte. Mulți renunță pur și simplu la joburi pentru a-și lansa propriile firme, la care s-au gândit poate ani de zile înainte de criza coronavirus. În 2020 numărul de noi firme deschise a fost mai mare cu 24% în SUA, cea mai mare creștere din istorie. 

Analiza completă pe Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday