The Guardian analizează modul în care misiunile spațiale din Emiratele Arabe Unite, China și SUA vor aborda Planeta Roșie în zilele următoare, în condițiile în care doar americanii au mai reușit până acum să aducă un robot pe suprafața planetei Marte.

Marte este o destinație spațială dificilă, semnificativ diferită de Lună. În primul rând, este la 55 de milioane de kilometri distanță (atunci când orbita Marte se apropie cel mai mult de cea a Pământului) adică de o sută de ori mai departe decât Luna. Spre deosebire de Lună, Marte are o atmosferă, dar nu una înaltă, care crează probleme de coborâre pentru că poate declanșa furtuni de praf, dar nu este suficientă pentru a permite o coborâre bazată numai pe parașute.

Sonda Hope a Emiratelor Arabe Unite va ajunge prima, marți, 9 februarie, urmată de nava spațială chineză Tianwen-1, în ziua imediat următoare. În cele din urmă, pe 18 februarie, va ajunge și roverul american Perseverance, dar fiecare dintre cele trei nave fără echipaj uman va aborda diferit planeta.

  • Sonda spațială EAU are o misiune relativ simplă, fiind concepută pentru a orbita Marte. Sonda va încetini prin aprinderea motorului principal, pentru a putea fi capturată de câmpul gravitațional al lui Marte. Misiunea ei are o durată de doi ani, în care va studia planeta de pe orbită și va trimite date pe Pământ;
  • Misiunea navei chineze Tianwen-1 este, de asemenea, să intre pe orbita marțiană în primă fază. Va studia planeta timp de câteva luni, înainte de a încerca să trimită pe suprafața lui Marte un rover de 250 de kilograme. China a aselenizat deja roboți pe Lună, dar până acum doar SUA a mai reușit acest lucru pe Marte;
  • Perseverance, noul rover al NASA este mai complex și mai greu decât Curiosity, trimis pe Marte în 2012. Perseverance cântărește peste o tonă și are dimensiunile unui SUV. Nava va coborî pe Marte în mai multe faze, dar totul va dura șapte minute. Pentru asta, NASA a construit un soi de macara spațială, care va fi lansată abia după ce o parașută uriașă va frâna inițial dispozitivul de la o viteză de peste 20 de mii de Km/h, până la o viteză de câteva sute de kilometri pe oră, la intrarea în atmosfera îngustă a planetei. Propulsată de opt rachete, macaraua ar trebui să se oprească la o înălțime de 20 de metri deasupra planetei, de unde va coborî roverul Perseverance pe suprafața acesteia, cu ajutorul unor cabluri. După desprinderea de rover, macaraua va zbura la o distanță sigură și se va prăbuși tot pe Marte.


Misiunea Perseverance este să extragă probe de sol, care vor fi colectate și aduse pe Pământ de viitoarele misiuni ale NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană), în încercarea de a răspunde la întrebarea dacă pe Marte a existat vreodată viață.

Dintre zecile de misiuni trimise spre Marte începând din anii 1960, aproximativ jumătate s-au prăbușit sau au ratat cu totul planeta, datorită defecțiunilor sau erorilor de software.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday