Rusia a încasat aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze și cărbune în cele două luni de la începutul invaziei, potrivit unei analize a mișcărilor de transport maritim și a mărfurilor efectuată de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat. 

Importurile de energie ale UE au valorat circa 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, față de 140 de miliarde de euro pentru tot anul trecut (sau 12 miliarde de euro în fiecare lună). Analiza prezintă modul în care Rusia a continuat să beneficieze de pe urma poziției de principal furnizor de energie în Europa, chiar dacă guvernele au făcut mari eforturi ca să-l împiedice pe Vladimir Putin să folosească petrolul și gazele ca armă economică.

Germania a fost cel mai mare importator în ultimele două luni, în ciuda declarațiilor repetate ale guvernului că stoparea dependenței de petrolul rusesc este o prioritate. Țara a plătit aproximativ nouă miliarde de euro pentru importuri în perioada respectivă, iar Italia și Țările de Jos au fost, de asemenea, mari importatori. În plus, datele CREA au dezvăluit că multe companii de combustibili fosili au continuat să efectueze tranzacții mari cu Rusia, inclusiv British Petroleum, Shell și ExxonMobil, ai căror reprezentanți susțin că au oprit toate achizițiile de petrol și gaze și că respectă toate sancțiunile europene.

*Grafic valabil înaintea invaziei din 24 februarie/Sursa: CNN

Deși exporturile din Rusia au fost reduse pe fondul sancțiunilor occidentale, întreruperea aprovizionării cu gaze naturale nu a făcut decât să majoreze prețurile, care erau deja ridicate. De asemenea, transporturile de țiței rusesc către porturile străine au scăzut cu 30% în primele trei săptămâni ale lunii aprilie, comparativ cu valorile din ianuarie și februarie, potrivit datelor CREA.

Dar prețurile mai mari pe care Rusia le poate cere acum pentru petrol și gaze înseamnă că veniturile sale, care ajung aproape direct către guvernul rus prin intermediul companiilor controlate de stat, au crescut chiar și în timp ce sancțiunile și restricțiile la export s-au înmulțit.  Rusia a prins efectiv UE într-o capcană în care restricțiile ulterioare vor crește și mai mult prețurile, amortizandu-și veniturile în ciuda eforturilor depuse de guvernele UE, notează The Guardian. 

Lauri Myllyvirta, analist principal la CREA, a spus că banii au susținut efortul de război al lui Putin și că singura modalitate de ”a-i dezactiva mașinăria de război” ar fi renunțarea rapidă la combustibilii fosili: Importurile continue de energie sunt lacunele majore din sancțiunile impuse Rusiei. Toți cei care cumpără acești combustibili fosili sunt complici la încălcările îngrozitoare ale dreptului internațional comise de armata rusă”.

Analiza completă pe The Guardian

Sursa foto: Yashabaker/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday