Pe baza documentelor și notelor interne, a arhivelor corporațiilor și a revistelor științifice din anii 60, The Guardian constată că industria petrolieră era conștientă că a poluat aerul în cantități imense și că nou-născuții angajaților din fabrici s-ar putea confrunta cu defecte congenitale. De exemplu, în memoriile și rapoartele interne, Imperial Oil, o filială Exxon, recunoștea în 1967, că industria petrolieră este “un contribuitor major la multe dintre formele majore de poluare”.

Între 1980 și 1990, compania a investigat legătura dintre poluare și dezvoltarea cancerului, precum și a apariției defectelor congenitale în rândul copiilor angajaților din fabricile industriale. Într-un studiu publicat în urmă cu 24 de ani, menționa că nu există nicio bază substanțială pentru a crede că cele mai mici particulele ce rezultă din poluare (PM2.5) cauzează moartea. 

Totuși, luna trecută o echipă de cercetători din SUA și Marea Britanie a calculat că aproape unul din cinci decese la nivel mondial în fiecare an se datorează poluării cu particule, bilanțul fiind mai mare decât cele cauzat de HIV/SIDA, malarie și tuberculoză. Aproximativ 350.000 dintre aceste decese au loc anual în America. 

Chiar dacă marile companii petroliere au recunoscut public realitatea schimbărilor climatice și au promis schimbări, acestea au continuat să respingă dovezile în număr tot mai mare ale prejudiciului cauzat de poluarea directă a aerului. Exxon a transmis că estimarea unui risc de deces din particule este „nesigură și înșelătoare”, în timp ce, în 2017, API a cerut agenției să relaxeze standardele în jurul dioxidului de azot – un poluant legat de dezvoltarea astmului la copii și de o mortalitate mai mare la adulți din cauza bolilor de inimă și cancer – susținând că nu există nicio asociere dovedită cu prejudiciul și că regulile existente erau „mai stricte decât era necesar”.

În timpul președinției lui Donald Trump, reprezentanții marilor companii petroliere, cum sunt Exxon, Chevron, API sau Occidental Petroleum, au obținut o reglementare în privința calității mediului mai favorabilă lor, în detrimentul sănătății populației. În primele sale zile la Casa Albă, Joe Biden a semnat decrete care anulează reglementările din administrația Trump și a reîntors SUA în Acordul Climatic de la Paris.

“Am văzut că o campanie de dezinformare a industriei petroliere și a gazelor se încheie cu atacuri reînnoite asupra cercetărilor care ne spun ceea ce știm de zeci de ani – poluarea aerului ucide”, a replicat Kert Davies, directorul Centrului de Investigații Climatice.

“Răspunsul acestor companii a fost același – mai întâi știu riscurile, apoi planifică, apoi neagă și apoi întârzie. Au căzut din nou în etapa de întârziere, forme subtile de propagandă și subminarea reglementărilor”, a spus Geoffrey Supran, cercetător la Universitatea Harvard care a studiat istoria companiilor de combustibil și schimbările climatice.

Analiza integrală pe The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday