Sute, poate chiar mii de grupuri de cercetători din toată lumea efectuează studii încercând să aducă o contribuție în lupta cu coronavirusul. Această situația va conduce la o accelerare a cercetărilor medicale care ar putea aduce beneficii mult timp după ce lumea va fi scăpat de COVID-19, notează Sky News.

În mod normal, studiile clinice pentru medicamente noi sau chiar medicamente aflate în uz, pot dura ani de zile, iar dezvoltarea unui vaccin nou durează în medie 10 ani. Însă acum experții spun că am putea avea un vaccin pentru coronavirus până în decembrie, la 7 luni de la declanțarea pandemiei, și asta pentru că guverne și firme de medicamente din întreaga lume au aruncat în luptă miliarde de dolari pentru a găsit o soluție. 

Totodată, au fost accelerate, într-un ritm fără precedent, studii și pe alte medicamente care tratează efectele virusului asupra organismului. Oamenii de știință colaborează și comunică în moduri tot mai inovatoare pentru a pune capăt pandemiei care ar putea ucide milioane de oameni.

„Am învățat foarte mult din epidemiile de Ebola și Zika despre cum să facem cercetări rapid. De obicei durează 18 luni până la înființarea unui studiu clinic. În Ebola, am reușit asta în 16 săptămâni. Acum a fost aprobată începerea studiilor în două, trei săptămâni. Este uimitor”, spune Trudie Lang, profesor de cercetare în domeniul sănătății globale la Universitatea din Oxford.

Pe lângă speranța de a putea oferi un tratament pentru COVID-19, experții spun că viteza cu care oamenii de știință lucrează acum poate oferi rezolvări pentru probleme potențial și mai mari, în viitor.

Analiza integrală pe Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday