Companiile farmaceutice chinezești au încheiat contracte cu Institutul Gamaleya pentru a putea produce 200 de milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, folosit în 65 de țări, între ele și India, Mexic, Argentina, Chile, ultimele două țări de obicei în sfera influenței americane.

Acordul este unul simbolic, care să atragă atenția asupra parteneriatului China – Rusia, dar și că “țările vestice neglijează statele mai sărace”. ”Cele două state au văzut o oportunitate pentru câștig pe plan geopolitic. Este un scenariu foarte convenabil să susțină că țările dezvoltate sunt egoiste și păstrează doze doar pentru ele”, explică Bobo Lo, expert în relația Beijing – Rusia.

Cei doi parteneri au lansat și campanii de discreditare a vaccinurilor occidentale, atât pe rețelele de socializare, cât și în presa de stat, cu scopul sporirii încrederii în Sputnik V, Sinovac sau Sinopharm, cu toate că doar ultimul dintre ele a fost autorizat de OMS și inclus în programul COVAX de ajutorare a țărilor sărace.

Aliați tradiționali ai vesticilor, precum și țările aflate în sfera lor de influență, au recurs în final la serurile sino-ruse. Argentina de exemplu, a cumpărat 23 de milioane de doze de AstraZeneca, dar și 34 de milioane de Sputnik și Sinopharm, potrivit Universității Duke. Indonezia, de asemenea, a contractat 125 de milioane de doze de Sinovac, iar livrarea celor de AstraZeneca a fost întârziată cu un an din cauza crizei sanitare și de producție din India. Și Turcia și-a asigurat deja 100 de milioane de doze Sinovac și a început administrarea în ianuarie. Spre comparație, vaccinarea cu Pfizer a început abia săptămânile trecute. 

Fondul Suveran Rus (RDIF), care a finanțat dezvoltarea Sputnik V, susținea în februarie că există comenzi pentru 2,5 miliarde de doze, iar Sinovac spunea că a primit cereri pentru 450 de milioane. CNN notează că Rusia și China își vând mai degrabă serurile, decât să le doneze, iar 63 din țările care au primit vaccinuri chineze erau semnatare a strategiei globale pentru infrastructură ”Belt and Road Initiative”, lansată de președintele chinez Xi Jinping.

Dacă în secolul trecut, când erau conduse de dictatorii Mao și Stalin, relațiile dintre cele două state se răciseră considerabil, în ultimii ani, mai ales în perioada pandemiei, acestea par a se fi reinventat. Putin s-a declarat partenerul Chinei când a început războiul comercial cu SUA, iar anul trecut ambasadorul rus la Beijing anunța că ”țările noastre vor lupta împreună împotriva inamicului comun, cum am făcut în Al Doilea Război Mondial”. Recent, și ambasadorul chinez la Moscova a recunoscut că ”prietenia dintre cele două state devine și mai evidentă, în haosu provocat de schimbările la nivel global”.

Amenințarea parteneriatului a fost recunoscută de președintele francez Emmanuel Macron în martie, care a spus că ”diplomația vaccinurilor ar putea fi folosită într-un război mondial de fel nou”. Cele două țări au negat, însă, că întrețin ”o diplomație a vaccinurilor”, ci că “nu sunt egoiste precum alte state”.

Analiza integrală: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday