Viziunea conform căreia Rusia nu va fi afectată de aceste sancțiuni este una greșită. Este posibil ca efectele negative să nu fie resimțite din timp, dar se vor vedea pe termen lung”, a declarat Christopher Granville, directorul unei firme de consultanță și expert în economie.

Printre sancțiunile impuse în ultimele zile Rusiei se numără și înghețarea activelor pentru mai multe bănci și oameni de afaceri ruși, oprirea strângerii de fonduri în străinătate, înghețarea proiectului Nord Stream 2 de 11 miliarde de dolari și limitarea accesului la obiecte de tehnologie, cum ar fi semiconductorii. Rusia a respins sancțiunile, catalogându-le ca fiind contrare intereselor celor care le-au impus.

Economia Rusiei dispune de rezerve valutare în valoare de 643 de miliarde de dolari și venituri în creștere din petrol și gaze. De asemenea, Rusia a înregistrat un excedent de cont curent de 5% din PIB-ul anual și un raport datorie/PIB de 20%, printre cele mai scăzute din lume. Aceste statistici rezultă din ani de economii, de la sancțiunile impuse după anexarea Crimeei din 2014.

Granville a declarat că actuala creștere a prețului petrolului va oferi Rusiei un profit suplimentar de peste 17 miliarde de dolari anul acesta din impozitele pe profiturile companiilor energetice. Cu toate acestea, abordarea Rusiei va avea consecințe severe printre care și izolarea față de economia mondială, a continuat Granville.

Rusia va fi, în esență, tratată ca un stat ostil, izolat de fluxurile globale, investiții și alte interacțiuni economice normale care creează standardele de viață, veniturile, productivitatea și profitabilitatea companiilor, a adăugat analistul.

Semnele de vulnerabilitate economică sunt deja prezente, notează Reuters. Veniturile gospodăriilor rusești sunt încă sub nivelul din 2014, iar în 2019, înainte de pandemia de Covid, producția economică anuală era evaluată la 1,66 trilioane de dolari, potrivit Băncii Mondiale, nivel sub cele 2,2 trilioane de dolari din 2013. Serghei Guriev, profesor de economie la Sciences Po din Franța și fost economist șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a subliniat că PIB-ul nominal pe cap de locuitor al Rusiei, dublu față de cel al Chinei în 2013, este acum în urma celui din China.

Sancțiunile mai puternice ar putea include încetarea accesului la sistemul internațional de plăți SWIFT și interzicerea totală a investițiilor în Rusia. Pierderea accesului la SWIFT ar complica inclusiv plățile de export și import. JPMorgan prevede că sancțiunile vor reduce cu până la 3,5% creșterea PIB-ului în a doua jumătate a anului 2022.

Un sondaj JPMorgan asupra economiștilor a arătat că deținerile de obligațiuni în ruble sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, iar investițiile în acțiuni nu au revenit niciodată la nivelurile dinainte de Crimeea în termeni absoluți.

Sancțiunile vor forța Rusia să-și autofinanțeze din ce în ce mai multe activități, limitând investițiile în industrie și armată”, a declarat Jeffrey Schott, expert în comerț și sancțiuni la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.

Sursă: Reuters

Sursă foto: Pavel Zaytsev / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday