Chiar dacă Germania își poate îndeplini obiectivul de a construi două terminale de gaz natural lichefiat (GNL) în doar doi ani, cea mai mare economie a Europei va fi doar cu un pas mai aproape de înlocuirea gazului rusesc, notează Reuters.

Terminalele ar putea asigura suficient GNL pentru a acoperi aproximativ o treime din cantitatea pe care Germania o primește la momentul de față din Rusia, dar Berlinul va fi nevoit să asigure, de asemenea, aprovizionarea de pe o piață deja aflată sub presiune, pentru a le putea alimenta. 

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat luna trecută că terminalele vor trebui construite într-un timp foarte scurt. Planurile pentru un al treilea terminal în apropierea Hamburgului sunt de asemenea în curs de desfășurare, dar momentan nu au parte de sprijin guvernamental.

În plus, birocrația Germaniei și regulile stricte legate de mediu provoacă dubii în rândul economiștilor, referitor la perioada de timp în care va fi finalizat proiectul. De obicei, este nevoie de 2-3 ani pentru a construi un terminal de regazificare odată ce este luată o decizie finală de investiție, spun specialiștii, adăugând că un terminal complet de export de GNL are nevoie de cel puțin cinci ani pentru a fi dezvoltat.

Christoph Merkel, partener al companiei de consultanță Merkel Energy, a precizat că, de exemplu, Polonia a avut nevoie de aproape un deceniu pentru a elabora o politică de eliminare treptată a gazului rusesc până în 2023. Pentru a face acest lucru, a trebuit să dubleze aproape capacitatea terminalului său de GNL, să construiască o conductă pentru a transfera gaze din Norvegia și să dezvolte legături de gaze cu Slovacia și Lituania.

Faptul că Germania nu deține un terminal GNL reflectă planurile lăsate deoparte de ani de zile din cauza lipsei de sprijin politic și economic, în principal pentru că gazul rusesc era mult mai ieftin și la îndemână. În schimb, în ​​toată Europa, există peste 24 de terminale, unde cumpărătorii își asigură adesea aprovizionarea prin contracte pe termen lung.

Germania consumă anual aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, aproximativ 55% din acestea provenind din Rusia, iar volume mai mici sunt transportate din Țările de Jos și Norvegia. Frank Mastiaux, director al companiei germane de utilități EnBW, consideră că terminalele de GNL din Europa ar putea produce 2.000 de terawați oră (TWh), sau aproximativ 40% din cererea de gaze a continentului, doar nevoile Germaniei fiind de 1.000 TWh.

Germania s-a angajat să cheltuiască 1,5 miliarde de euro pentru a-și asigura aprovizionarea cu GNL pe termen scurt și există discuții cu privire la un acord pe termen lung cu Qatar, cel mai mare producător de GNL din lume. Cu toate acestea, procurarea de volume suplimentare nu este o sarcină ușoară și va avea nevoie de mai mult timp pentru a fi realizată.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday