Guvernul Johnson caută soluții pentru ca această activitate să nu fie perturbată, iar produsele să nu se degradeze din cauza birocrației de la vămi. 

De exemplu, oficiali din domeniul comerțului se așteaptă la îngreunarea activității din porturi importante, precum Antwerp (Belgia), Rotterdam (Olanda) sau Calais (Franța). Din această cauză, produsele vor trebui să fie congelate, pentru a-și păstra calitățile care determină catalogarea lor drept “sigure” pentru consum. 

Lanțurile de aprovizionare cu cârnați, carne de miel sau bacon vor fi puternic afectate, implicit și comerțul, întrucât veterinarii UE vor trebuie să analizeze dacă produsele alimentare britanice mai respectă standardele de sănătate ale blocului comunitar. 

Producătorii de carne de miel sunt foarte sensibili la schimbările din domeniul pieței, dat fiind că Marea Britanie, al treilea producător mondial de carne de miel, este dependentă de exporturile către UE. Anul trecut, de exemplu, o treime din carnea destinată exportului a fost vândută în țări membre ale blocului comunitar.

Marea Britanie importă 60% din toată carnea de porc consumată pe teritoriul său, iar cea mai mare cantitate din această carne vine din Olanda și Danemarca. Totodată, cei mai mulți cârnați care se consumă în UK vin din Germania.

Ministrul britanic al Agriculturii a gândit o creștere a numărului medicilor avizați care să verifice transporturile de carne, și a alocat o sumă de bani în acest sens. În prezent sunt 1.300 de astfel de medici avizați. De asemenea, un alt aspect luat în calcul este că există mulți veterinari originari din Uniunea Europeană și nu se știe deocamdată câți dintre ei vor fi afectați de Brexit.

Analiza integrală: Reuters

Foto: Unsplash/Yunming Wang

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday