Cel mai probabil, formarea unei coaliții de guvernare în Germania va însemna discuții și negocieri prelungite, iar asta înseamnă că imediat după vot, Merkel nu va părăsi fotoliul de cancelar. Potrivit Reuters, până când va fi oficial numit un nou succesor, Merkel se va folosi pe deplin de timpul rămas pentru a-și continua inițiativele referitoare la politica externă.

Ucraina și discuțiile din cadrul UE privind schimbările climatice sunt două aspecte pe care se va concentra Merkel. “În tot acest timp, va trebui să joace un rol important, deoarece toată clasa politică din Berlin va fi implicată în discuțiile referitoare la formarea guvernului”, a declarat un membru din partidul conservator al Angelei Merkel (CDU).

Este de așteptat ca Armin Laschet, candidatul conservatorilor, și Robert Habeck, unul dintre co-președinții Partidului Verzilor, să negocieze formarea unei coaliții în următoarele luni.

Nu este exclus ca aceste discuții să fie extrem de complicate, ceea ce înseamnă că Merkel ar putea să-l depășească pe fostul ei mentor, Helmut Kohl, în calitate de cel mai îndelungat mandat de cancelar postbelic – un record pe care l-a stabili dacă ar rămâne în funcție până pe 17 decembrie.

Un astfel de scenariu i-ar oferi acesteia șansa de a intermedia o nouă rundă de așa-numitele discuții de tip “formatul Normandia”, alături de președinții Rusiei, Ucrainei și Franței, în efortul de a rezolva o parte din problemele privind conflictul din estul Ucrainei. “Eu susțin să lucrez la o nouă întâlnire la nivel de conducere politică cu mine, președintele francez și, bineînțeles, președinții ruși și ucraineni”, a declarat recent Merkel, precizând că acest lucru se poate întâmpla după 26 septembrie, când sunt alegerile.

De asemenea, scena politică germană îl interesează în mod deosebit și pe președintele Franței, Emmanuel Macron. Diplomații francezi se tem de faptul că negocierile de după alegeri ar putea continua în prima jumătate a anului viitor, când Macron va avea nevoie de un partener german puternic atât pentru a-și susține agenda europeană în timpul președinției rotative a Franței în cadrul UE, dar și în contextul în care în aprilie au loc alegeri prezidențiale.

“În acest caz, cel mai bine ar fi pentru Macron dacă Merkel ar rămâne în funcție până la alegerile prezidențiale. Ar fi foarte rău pentru el dacă s-ar forma o nouă coaliție la începutul anului 2022 – deoarece s-ar simți lipsa partenerilor germani în timpul încheierii de noi acorduri”, a declarat un expert din Consiliul german pentru relații externe.

Totodată, Angela Merkel este cunoscută pentru presiunea pe care a exercitat-o în UE referitoare la politicile de diminuare a schimbărilor climatice. Un diplomat european a declarat pentru Reuters că lipsa cancelarului german la viitoarele discuții pe această temă va însemna că acestea vor fi cu siguranță mult mai dificile.

Foto: Markwaters;  Gints Ivuskans | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday