Analiză Reuters. Imunologii consideră că va fi nevoie de vaccinuri dedicate noilor tulpini de COVID, ”pentru a ne asigura că virusul nu ne-o ia înainte”. Recomandă stabilirea unor criterii care să determine când actualele seruri nu mai sunt eficiente și constituirea unei rețele globale de supraveghere a mutațiilor coronavirusului.

Experții consideră că efortul companiilor farmaceutice să dezvolte, într-un timp record, un vaccin împotriva coronavirusului, începe să fie umbrit de răspândirea noilor tulpini, care ridică semne de întrebare în privința eficienței serurilor. Evoluția tulpinilor ar presupune luni bune de noi cercetări și investiții masive, pentru formule noi de vaccin.

”În acest moment, nu există dovezi că noile variante au schimbat datele în privința protecției asigurate de vaccinuri, dar trebuie să fim pregătiți” afirmă dr. Michael Osterholm, expert în boli infecțioase la Universitatea din Minnesota, unul din experții consultați de Reuters. Grupul de specialiști imunologi precizează că trebuie construită o rețea globală de supraveghere pentru a evalua aceste variante de virus. Cercetătorii trebuie să stabilească punctul din care vaccinurile trebuie ”actualizate”; iar organele de reglementare să se pronunțe dacă rămân eficiente.

Moderna a anunțat deja că lucrează la o nouă variantă a vaccinului anti-coronavirus, care să aibă o eficiență sporită asupra tulpinii descoperite în Africa de Sud. Precizează că și actualul vaccin este eficient, dar generează mai puțini anticorpi împotriva noii tulpini. Johnson & Johnson a transmis Reuters că va modifica formula vaccinului său candidat, dacă va fi necesar. Și Pfizer informează că poate produce un nou ser relativ rapid, dar procesul presupune noi provocări.

Însă experții nu au ajuns la o concluzie în privința momentului în care actualele formule ale vaccinurilor nu vor mai fi eficiente. Institutul american al Bolilor Infecțioase și Alergii încearcă să deducă care este nivelul minim necesar de anticorpi produși, pentru ca serul să rămână eficient, pe baza testelor clinice derulate de Moderna. Institutul compară starea persoanelor care au fost vaccinate și au dezvoltat o formă severă a bolii cu analizele celor imunizați care nu s-au mai îmbolnăvit.

Companiile așteaptă ca Administrația americană pentru Alimentație și Medicamente (FDA) să transmită ce teste vor fi necesare pentru a termina când un vaccin trebuie modificat, a declarat Phil Dormitzer, cercetător-șef la Pfizer. 

Peter Marks, care a supervizat procedura FDA de autorizare a vaccinurilor, crede că la început vor trebui teste pe grupuri mici de persoane, cu noile seturi. Modificarea vaccinului Pfizer ar necesita „o schimbare foarte mică”, a spus Dormitzer. La fel ca Moderna, folosește tehnologia ARN mesager, care se bazează pe gene sintetice care pot fi generate și fabricate în câteva săptămâni. El estimează că compania ar putea face o versiune-prototip în câteva săptămâni.

Analiza integrală pe Reuters

Folosim cookies