Majoritatea națiunilor europene au relaxat măsurile restrictive în timpul verii, pentru a permite revigorarea economiilor care se îndreaptă deja către recesiuni fără precedent și se confruntă cu pierderile de locuri de muncă după primul val al pandemiei.

Revenirea la activități normale, de la deschiderea restaurantelor la reluarea cursurilor în universități, a alimentat însă o creștere bruscă a cazurilor de coronavirus pe tot continentul european. Acesta a ajuns la aproximativ o sută de mii pe zi, iar guvernele se văd obligate să reintroducă o serie de restricții, fiecare încercând să protejeze sănătatea populației fără să distrugă economia și mijloacele de trai.

  • Cehia, care înregistrează cea mai mare rată a infectărilor pe cap de locuitor din Europa, a decis desfășurarea activității școlilor online, iar spitalele au redus procedurile medicale care nu sunt urgențe pentru eliberarea paturilor. Barurile, restaurantele și cluburile s-au închis. În Praga a fost impusă carantină parțială între 14 octombrie – 3 noiembrie, după ce marți s-a depășit pragul de opt mii de cazuri înregistrate în 24 de ore la nivelul țării.
  • Autoritățile de la Moscova au anunțat că începând de luni mai multe școli vor face cursuri online, după ce în ultimele două săptămâni elevii s-au aflat într-o vacanță acordată tocmai pentru a reduce numărul infectărilor. Deși Rusia a înregistrat azi un nou record zilnic al cazurilor de Covid (14.231), autoritățile au declarat că nu este necesar să impună alte restricții care să afecteze activitatea economică.
  • Irlanda de Nord a decis închiderea școlilor pentru două săptămâni.
  • Germania, Marea Britanie și Franța au rezistat până acum presiunii de închidere a școlilor, măsură care, în timpul carantinei din primăvară, a creat dificultăți pe piața forței de muncă, părinții lucrând de acasă pentru a se putea împărți între suprvegherea copiilor și serviciu.
  • În Germania, politicienii discută dacă să prelungească vacanța de Crăciun și Anul Nou pentru a reduce infectările în rândul copiilor, deși criticii spun că nu există dovezi că școlile au fost focare de infecție.
  • Olanda a revenit miercuri la o carantină parțială, închizând baruri și restaurante, dar a menținut școlile deschise.
  • Președintele francez Emmanuel Macron este așteptat să anunțe alte restricții astăzi. Cele mai mari cinci orașe din Franța, Paris, Marsilia, Lyon, Toulouse și Lille  sunt deja în alertă maximă, cu baruri și săli de sport închise și restaurante sub control strict.
  • Premierul britanic Boris Johnson se confruntă cu o presiune din partea opoziției pentru a impune o carantină națională în Anglia, dar până acum a refuzat să ia o astfel de decizie, chiar dacă a primit acest sfat inclusiv de la consilierii săi științifici. Numărul internărilor este în creștere și sunt din nou pregătite spitale de campanie, la fel ca în primăvară.
  • În Spania, autoritățile din Catalonia vor anunța fie închiderea barurilor și restaurantelor timp de două săptămâni, fie o reducere drastică a programului.
  • În Belgia, cu cea de-a doua cea mai mare rată a infecțiilor pe cap de locuitor din Europa, spitalele trebuie să rezerve acum un sfert din paturi pentru pacienții cu COVID-19.
  • Polonia a raportat azi un nou record de cazuri de coronavirus, 6.526 și 116 decese.
  • Bulgaria a înregistrat în ultimele 24 de ore 785 de noi cazuri de COVID-19, un nivel zilnic record.

Analiza integrală pe Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday