Chiar dacă SUA nu se află în război cu China, concurența cu Beijingul este serioasă, iar trupele convenționale și de operațiuni speciale desfășurate în întreaga lume sunt vulnerabile în fața tehnologiei chineze, care le-ar putea expune, în mod direct sau indirect, în caz de conflict, se arată într-o analiză Business Insider.

Dezvoltarea tehnologiei 5G este deja un fapt, iar mai multe companii lucrează la propriile versiuni de rețele, în primul rând pentru consumatorii casnici. Însă firma chineză Huawei, care și-a implementat tehnologia la nivel mondial, este suspectată că a furat tehnologia 5G pe care o dezvoltă de la o firmă canadiană, prin atacuri cibernetice.

Având în vedere legile specifice de securitate națională ale Chinei, care impun persoanelor fizice și companiilor să coopereze cu serviciile de securitate chineze, orice tehnologie Huawei din întreaga lume reprezintă o amenințare potențială pentru confidențialitate și securitate națională. Prin intermediul Huawei, Beijingul are potențial de a spiona sau perturba infrastructura și operațiunile pe timp de pace sau de război ale unei țări

Proliferarea tehnologiei 5G reprezintă, de asemenea, amenințări uriașe pentru SUA. Agenția Națională de Securitate și Agenția pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură au identificat cinci domenii de vulnerabilitate asociate cu introducerea 5G pe care forțe guvernamentale sau independente le pot exploata: 

  • proiectarea și arhitectura rețelelor 5G;
  • lanțul de aprovizionare 5G;
  • posibilitatea ca rețeaua să lucreze cu infrastructuri vechi potențial compromise;
  • concurența limitată pe piața 5G;
  • apariția unor vulnerabilități noi, apărute odată cu rețeaua 5G.

Operațiunile speciale și forțele convenționale vor trebui să facă față amenințărilor 5G atunci când sunt desfășurate pentru misiuni de luptă sau de alt fel. De exemplu, atunci când o echipă a Forțelor Speciale ale Armatei sau un pluton Navy SEAL desfășoară în străinătate exerciții sau operațiuni de luptă, folosesc o semnătură electronică. Rețelele locale compromise ar putea fi utilizate pentru a colecta informații despre misiune, despre identitățile părților implicate sau despre tactica folosită.

5G este cea mai recentă generație de tehnologie de rețea de comunicații mobile, folosită deja de oameni obișnuiți. Are viteze de descărcare de 100 de ori mai mari decât 4G (de exemplu, un film de 3Gb se descarcă în 30 de secunde, comparativ cu 40 de minute). 5G promite și revoluționarea unor domenii precum medicina, prin dezvoltarea chirurgiei la distanță, arhitectura, prin crearea de “orașe inteligente” sau industria auto, astfel încât vehiculele autonome să devină disponibile mai multor categorii de clienți.

Numeroase guverne deja și-au dat seama de pericol și au interzis Huawei din rețelele lor. Guvernul britanic a făcut acest lucru în 2020, iar Comisia Federală pentru Comunicații din SUA a desemnat Huawei drept amenințare la adresa securității naționale în 2021, în urma mai multor atacuri cibernetice provenite din China.

În ciuda problemelor de confidențialitate și securitate, unele țări, în special cele din Africa, Asia de Sud-Est și America Latină, apelează la China pentru tehnologia 5G, fiind influențate de prețul mic cerut de chinezi, care vine de obicei la pachet cu scheme de finanțare, împrumuturi cu dobânzi mici, care deschid Chinei acces la alte resurse naturale (precum petrol și minerale). 

Analiza integrală pe Business Insider

Foto:Dreamstime.com/ Chernetskaya | 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday