Soldul creditului neguvernamental a crescut pentru a treia lună la rând în mai, la 257,5 miliarde de lei, un nivel record, reiese dintr-o analiză a Băncii Transilvania. În același timp, la finalul lunii mai, creditul în lei reprezenta 66,2% din totalul creditului neguvernamental, fiind cel mai ridicat nivel din anii 1990 până în prezent.

Datele BNR indică și creșterea ratei creditelor neperformante de la 4,75% în aprilie la 4,80% în mai, evoluție care confirmă faza de maturitate a ciclului economic post-criză.

Creditul acordat populației a consemnat un avans de 2.5% în primele cinci luni, la 136.3 miliarde de lei, influențat de nivelul redus al costurilor reale de finanțare, de climatul pozitiv din piața forței de muncă, de Programul Prima Casă și de modificarea taxei speciale pe activele bancare.

Valoarea totală a creditelor pentru locuințe a crescut cu 3,4% în primele cinci luni ale anului, la 76 de miliarde de lei. Creditul de consum a urcat cu 1.3% la 58,7 miliarde de lei.

De asemenea, creditul acordat companiilor a consemnat un avans de 2.7%, la 121.2 miliarde de lei în primele cinci luni din 2019, evidențiindu-se majorarea componentei valutare cu 5.1%, pe fondul intenției Băncii Centrale Europene de a implementa noi măsuri de relaxare monetară pe termen scurt.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday