Potrivit unei analize Politico, numeroase țări UE cer Berlinului o atitudine de solidaritate și responsabilitate, nu doar față de propria economie, în condițiile în care greșelile istorice ale Germaniei au creat criza energetică.

Politico remarcă o diferență esențială față de acum zece ani, când, în plină criză a Zonei Euro, Germania a condus eforturile pentru austeritate. Acum, restul Europei este furios după ce Germania “și-a băgat mâinile în buzunarele sale adânci” anunțând un pachet de 200 de miliarde de euro (cât PIB-ul României) pentru subvenționarea energiei. Acest pachet “ar putea exacerba diviziunea politică dintre bogații și săracii continentului”, în condițiile în care de 25 de ani, Berlinul adâncește în mod greșit dependența de gazul rusesc, fapt care a contribuit decisiv la declanșarea crizei energetice de acum.

Aceste nemulțumiri sunt pe punctul de a izbucni la summitul UE de vineri, de la Praga, mai arată Politico. “Germania a arătat un mare deget mijlociu restului Europei cu acest pachet”, a spus un oficial al UE. Puterea financiară masivă a Germaniei îi permite să-și salveze economia, în timp ce națiunile mai sărace nu au cu ce, fapt care deschide o diviziune majoră pe piața unică, căci companiile germane câștigă un avantaj finanțat de stat față de rivalii din alte părți.

“Germanii sunt mai îngrijorați de aprovizionarea cu gaz decât de preț, dar pentru celelalte 26 de țări prețul contează”, a declarat duminică ministrul italian al Energiei, Roberto Cingolani, pentru Rai TV. Comisia Europeană a adus și ea o critică, arătând că “acțiunile întreprinse la nivel național au efecte importante asupra altor state membre, așa că o abordare coordonată la nivel european este mai crucială ca niciodată”. Chiar și prim-ministrul demisionar al Italiei, Mario Draghi, a emis o mustrare la adresa Germaniei: “Nu ne putem împărți în funcție de spațiul nostru fiscal de manevră, avem nevoie de solidaritate”. Chiar și Curtea Federală de Audit a Germaniei a criticat finanțarea planului.

Faptul că Germania blochează solicitările pentru un plafon de preț pentru gazele importate, la nivelul UE, pune și mai mult gaz pe foc.

Politico mai remarcă faptul că decizia de acum a Germaniei seamănă cu pachetul de sprijin anunțat de doamna Merkel la începutul pandemiei, dar numai pentru propria economie. În cele din urmă, UE a reacționat și s-a ajuns la înființarea unui fond istoric de recuperare 750 de miliarde de euro, cunoscut azi sub denumirea de PNRR. Dar guvernul german a insistat în mod repetat că aceasta a fost “o soluție unică”, care nu se va repeta. Atunci, ca și acum, Germania avea spațiu fiscal pentru a-și susține economia, pe când alte țări nu.

Andrea Ferrazzi, un senator de la Partidul Democrat din Italia, a scris pe Facebook: “Dacă lucrurile vor continua să se miște în această direcție, nu vom mai avea o Europă unită, ci o hegemonie a celor mai puternice țări, precum Germania, în primul rând, care ar slăbi nu numai Uniunea Europeană, ci pe toate celelalte membre”.

Analiza integrală pe Politico

Foto: James Rea | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday