Potrivit unei analize Reuters, o euforie a cheltuielilor post-pandemice, susținută de multiple finanțări guvernamentale, era menită să stimuleze economia europeană și să ajute populația să-și recapete sentimentul de normalitate după doi ani de pandemie. Toate aceste planuri s-au schimbat începând cu 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, iar criza a devenit un fenomen economic permanent. 

Analiștii economici consideră că recesiunea este acum aproape inevitabilă, inflația urmează să atingă un procent de două cifre, iar previziunile unei ierni dominate de lipsa de energie devin din ce în ce mai probabile. Deși o perspectivă sumbră asupra viitorului, Reuters scrie că această situație s-ar putea să se înrăutățească pe parcurs, cu o îmbunătățire semnificativă semnalată abia undeva la mijlocul anului viitor.

Criza este noua normalitate. Cu ce ne-am obișnuit în ultimele decenii – inflație scăzută, comerț internațional – nu mai sunt de actualitate”, a declarat Alexandre Bompard, directorul executiv al Carrefour.

Inflația din zona euro a atins niveluri record, de 9%, cea mai mare valoare din ultimele cinci decenii, iar comerțul cu amănuntul urmează un trend descendent. În luna iunie, volumul vânzărilor a scăzut în medie cu aproape 4% față de aceeași perioadă a anului trecut, cu cea mai mare scădere înregistrată în Germania (9%).

Aproape jumătate din capacitatea de topire a aluminiului și zincului din Europa este inactivă, în timp ce mare parte din producția de îngrășăminte, industrie care se bazează pe gaze naturale, a fost oprită. Turismul a fost unul dintre puținele sectoare care s-a bucurat de succes, pe fondul economiilor acumulate de populație în cei doi ani de pandemie și, implicit, eliminarea restricțiilor. Cu toate acestea, sectorul a fost afectat de lipsa de personal care a obligat companiile aeriene să anuleze sute de zboruri către destinații turistice din întreaga lume.

În timp ce UE a adoptat proiecte menite să accelereze tranziția către energie regenerabilă și de a se detașa complet de gazele rusești până în 2027, deficitul de aprovizionare obligă statele membre să reducă cu 15% consumul gazelor în acest an, pentru a acumula un procent cât mai mare în stocuri. Pentru oamenii de rând, acest lucru înseamnă o temperatură mai scăzută la locul de muncă și acasă, iar pentru întreprinderi acest lucru implică o producție mai scăzută. 

În schimb, pentru a stăpâni inflația, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință o singură dată, cu 0,5%, prima majorare după 11 ani. Cu toate acestea, analiștii Reuters consideră că mișcarea nu este îndeajuns pentru a rezolva o astfel de criză.

Analiza completă pe Reuters

Sursă foto: Joophoek | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday