Facturile la energie și amenințarea raționalizării cresc, iar unii comercianți europeni sting luminile și iau în considerare reducerea programului odată cu trecerea la ora de iarnă. Marile companii speră să economisească astfel, având în vedere creșterea prețurilor la energie.

Companiile energetice și oficialii guvernamentali au îndemnat oamenii și întreprinderile să reducă consumul de electricitate și gaz și să pună în aplicare planuri de urgență, astfel încât să fie mai puțin dependenți de importuri, în contextul războiului din Ucraina.

Spania obligă magazinele să stingă luminile pe timp de noapte, în alte locuri autoritățile locale îndeamnă cetățenii să economisească. În Germania, Berlinul stinge reflectoarele care iluminează 200 dintre clădirile și monumentele sale istorice, iar o serie de orașe din Austria, Germania și Italia  au redus iluminatul stradal și au oprit ecranele pentru reclame. 

De asemenea, în Austria, grupul SPAR reduce intervalul de timp în care va fi iluminată publicitatea din vitrine şi exteriorul celor peste 1.500 de magazine pe care le deține. Datorită acestor măsuri, consumul de electricitate al retailerului va fi redus cu un milion de kilowați-oră pe an, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters, fără a preciza care este suma de bani care va fi economistă în acest mod.

În Franța, 14 comune din departamentul Val d’Oise de la nord de Paris încearcă măsuri pentru a opri complet iluminatul public pe timp de noapte. Autoritățile locale estimează că oprirea luminilor stradale timp de trei ore și jumătate în fiecare noapte va ajuta la reducerea consumului de energie cu aproximativ un sfert. Alte aproximativ 12 mii de comune din Franța sting complet sau parțial iluminatul public pe timp de noapte.

Aceste măsuri sunt susținute de activiști și oameni de știință care luptă împotriva poluării luminoase, susținând că lumina artificială excesivă are efecte puternice asupra sănătății umane și asupra mediului, influențând scăderea populației de insecte cu potențiale impacte grave asupra lanțurilor trofice și schimbarea rutelor de migrație ale păsărilor.

Totuși, nu toată lumea este convinsă că are sens stingerea luminilor pentru a ajuta natura. În plus, unele persoane se tem de creșterea criminalității invocând siguranța publică a navetiștilor pe timp de noapte, mai ales că zilele vor începe să devină mai scurte. Aceste planuri fac parte din răspunsul blocului comunitar la criza energetică, dar există temeri că stingerea luminilor stradale va face orașele mai puțin sigure.

Surse: Politico, Reuters

Foto: Oleksandr Ilin | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday