Danil Kislov, un expert rus în Asia Centrală, care conduce Fergana, un portal de știri axat pe regiune, crede că haosul creat în această săptămână în Kazahstan a fost rezultatul “unei lupte disperate pentru putere” între clanuri politice aflate în conflict, mai exact între oamenii loiali actualului președinte Tokayev și cei care au câștigat puterea grație predecesorului său, Nursultan Nazarbayev.

În apogeul de miercuri al revoltei din Alma-Ata, Tokayev a anunțat că a preluat funcția de șef al consiliului de securitate, deținută până atunci de Nazarbayev, dar l-a concediat și pe nepotul lui Nazarbayev, Samat Abish, din funcția de șef adjunct al serviciului principal de securitate și i-a epurat pe alții apropiați de fostul președinte. Azi, Comitetul de Securitate Națională a anunțat că fostul şef al comitetului de securitate naţională, Karim Massimov, este investigat sub suspiciunea de trădare.

Deși fostul dictator, Nursultan Nazarbayev, a demisionat din funcția de președinte în 2019, el și-a păstrat puteri largi și i s-a acordat titlul onorific de Elbasy, sau conducător al națiunii.

Expertul Danil Kislov mai arată că revoltele din Alma-Ata par a fi o încercare a membrilor clanului politic al lui Nazarbayev, care au simțit că sunt eliminați rând pe rând, de a-și menține puterea. Nepotul lui Nazarbayev, mai spune Kislov, pare să fi jucat un rol major în organizarea revoltelor violente.

Galym Ageleulov, un activist pentru drepturile omului din Alma-Ata, care a luat parte la ceea ce inițial a fost o demonstrație pașnică, miercuri, a declarat că ofițerii de poliție care monitorizau protestul au dispărut brusc în jurul prânzului, iar apoi a apărut o mulțime dezlănțuită. “Păreau mai degrabă niște bandiți decât genul de oameni – studenți, dizidenți, nemulțumiți din clasa de mijloc, care de obicei vin la proteste în Kazahstan”, a spus Ageleulov pentru New York Times. El a spus că acest grup violent a fost “în mod clar organizat într-un mod infracțional” și a năvălit pe străzile principale spre primărie, dând foc mașinilor și luând cu asalt birourile guvernamentale.

Printre cei care au îndemnat mulțimea s-a numărat și Arman Dzhumageldiev, cunoscut drept “Arman cel Sălbatic”, unul dintre cei mai puternici gangsteri din Kazahstan, despre care martorii au spus că s-a aflat în mijlocul grupului violent. El a ținut discursuri în piața centrală din Alma-Ata, cu clădirile guvernamentale arzând în spatele lui.

Vineri, Ministerul de Interne a declarat că unitatea sa de forţe speciale l-a arestat pe Dzhumageldiev, împreună cu cinci complici ai acestuia.

Pe de altă parte, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a declarat vineri reporterilor de la Washington că Statele Unite sunt nelămurite cu privire la cererea președintelui Tokayev de asistență militară rusească. “Nu este clar de ce simt nevoia de asistență externă, așa că încercăm să aflăm mai multe despre asta. O lecție din istoria recentă ne arată că, odată ce rușii sunt în casa ta, uneori este foarte dificil să-i faci să plece”, a adăugat domnul Blinken.

Totuși, mai arată analiza The New York Times, chiar dacă ar fi putut fi exploatată de elitele politice și de putere, nemulțumirea populației din Kazahstan este foarte reală. Rădăcinile acestei nemulțumiri se află în locuri precum Zhanaozen, orașul petrolier din vest unde au început protestele din această săptămână – și unde forțele de securitate au deschis focul în decembrie 2011 asupra unor muncitori în grevă. Spre deosebire de protestele din Alma-Ata, cele din Zhanaozen și din alte orașe vestice de-a lungul Mării Caspice au fost pașnice pe tot parcursul săptămânii.

Analiza integrală pe The NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday