Analiză NY Times. Tensiuni în Marea Britanie, după ce un epidemiolog care consiliază guvernul susține că țara este aproape de imunitatea de turmă. Alți epidemiologi sunt în dezacord cu el și spun că autoritățile sunt din nou tentate să prioritizeze interesele economice în detrimentul sănătății populației.

Neil Ferguson, unul dintre cei mai influenți consilieri științifici și totodată epidemiolog la Universitatea britanică Imperial College London, a declarat că Marea Britanie aproape a atins pragul imunității colective, chiar dacă numărul cazurilor zilnice pare a se fi stabilizat la 40 de mii. 

Este posibil să ne confruntăm cu câteva săptămâni de creștere lentă, dar suntem într-un anumit sens aproape de a atinge imunitatea de turmă, a declarat epidemiologul, precizând de asemenea că Marea Britanie se află acum într-o poziție ușor mai bună decât alte țări europene, precum Austria, Olanda sau Germania, unde guvernele au fost nevoite să introducă noi restricții anti-epidemice pentru a controla creșterea considerabilă a numărului de cazuri zilnice de coronavirus. 

Alți experți din domeniul sanitar nu sunt de acord cu declarațiile lui Ferguson – ale cărui concepții cu privire la pandemie au influențat adesea politica guvernului cu privire la combaterea pandemiei. Ei susțin că rata mare de infectare sugerează că o mare parte din populație deține în acest moment puțină sau chiar niciun fel de imunitate împotriva Covid. Totodată, experții spun că epidemiologul nu a avut în vedere la momentul declarațiilor controversate și posibilitatea apariției noilor variante de coronavirus sau scăderea protecției în urma vaccinării. 

The New York Times arată că declarațiile lui Ferguson vor readuce probabil dezbaterile cu privire la statutul Marii Britanii de națiune care prioritizează revenirea economiei iar nu sănătatea populației, guvernul fiind dispus, la fel ca la începutul pandemiei să accepte un număr stabil de decese pentru a readuce economia pe picioare. 

Declarațiile domnului Ferguson sunt îndrăznețe. Nu cred că autoritățile au în acest moment suficiente date pentru a evalua poziția noastră față de imunitatea de turmă”, a declarat Devi Sridhar, șeful programului global de sănătate publică la Universitatea din Edinburgh. Aceasta este de părere că Marea Britanie poate atinge acel prag absolut în primăvara anului 2022, dar acest lucru depinde atât de rezistența protecției oferită de vaccinuri, dar și de imunitatea naturală. Potrivit unei definiții științifice, imunitatea de turmă intervine “atunci când o mare pare a unei comunități este imună la o boală, făcând improbabilă transmiterea acesteia de la o persoană la alta. ca rezultat, întreaga comunitate devine protejată, nu doar indivizii care sunt imuni la boala respectivă.”

Neil Ferguson și-a dat demisia din funcția de consilier al guvernului britanic în mai 2020, după ce presa a dezvăluit că a încălcat carantina și a adus acasă o femeie, care nu făcea parte din familie. Cu toate acestea, Ferguson încă este un membru al grupului științific pentru răspuns la situații de urgență (SAGE). 

Proiecțiile anterioare despre imunitatea de turmă s-au dovedit greșite, iar ipotezele despre condițiile prealabile pentru aceasta continuă să fie revizuite. În 2020, oamenii de știință au spus că o țară ar putea obține imunitate de turmă dacă aproximativ 60% din populația capătă imunitate. Mai recent, oamenii de știință au revizuit estimarea la 85% sau mai mult, iar alții susțin că, cel puțin în Statele Unite, s-ar putea să nu fie atinsă niciodată. De asemenea, modelele epidemiologice nu reușesc să ia în considerare scăderea imunității la un interval după vaccinare. 

NY Times observă că argumentele nu sunt întotdeauna academice, căci discuția joacă un rol în strategia generală a guvernului de “a face imaginea cât mai roz”, când în realitate încă sunt 40 de mii de cazuri pe zi. În spatele dezbaterii asupra imunitatea de turmă rămâne de fapt întrebarea dacă guvernul a greșit sau nu vara trecută când a decis să deschidă economia, chiar dacă virusul încă circula pe scară largă în populație.

Sursa: NewYork Times

Folosim cookies