Tot mai multe studii arată că transmiterea virusului este mult mai improbabilă în aer liber, iar riscul transmiterii scade din ce în ce mai mult pe măsură vaccinarea populației continuă, potrivit New York Times. Experți domeniul sănătății publice spun că spațiul exterior a fost mereu mai sigur decât cel interior, în ceea ce privește transmiterea coronavirusului. Totodată, aceștia precizează că purtarea măștii în aer liber depinde de circumstanțe precum regulile impuse de autoritățile locale de sănătate publică, dar și de campania de vaccinare.

Linsey Marr, un cunoscut expert din domeniul transmiterii virusurilor, spune că întâlnirile scurte cu persoane care nu poartă mască prezintă un risc foarte scăzut de transmitere, spunând că particulele virale se dispersează rapid în aer, iar riscul de inhalare al virusului aerosolizat este neglijabil.  Cred că ar trebui să ne concentrăm pe zonele cu cel mai mare risc de transmitere al virusului și să oferim populației o pauză, în zonele cu un grad de transmitere foarte scăzut, a spus Linsey Marr. 

Aceasta menționează o regulă simplă de “două din trei” pentru ca oamenii să poată decidă când este necesară purtarea măștii în spațiile publice sau atunci când statutul de vaccinare al persoanelor din împrejurimi nu este cunoscut: Dacă sunteți în aer liber, trebuie să păstrați distanța socială sau să purtați mască. În cazul în care nu sunteți în aer liber, trebuie să purtați mască, dar și să respectați distanțarea, mai menționează Marr. Purtarea măștii e recomandată în cazul unei discuții lungi cu o persoană care nu este vaccinată. Chiar și în aer liber, riscul de a lua virusul crește cu durata de timp și de distanța socială cu o persoană. Purtarea măștilor în locurile suprapopulate este încă recomandată.

Potrivit New York Times, cercetătorii italieni au efectuat un experiment pentru a testa riscul de transmitere a virusului și timpul necesar ca o persoană să se infecteze în aer liber, în regiunea Milano. Ei au presupus un scenariu în care 10% din populație este infectată cu coronavirus, iar calculele au arătat că, dacă o persoană evită mulțimile, ar dura în medie 32 de zile de expunere continuă pentru a lua virusul. Rezultatele arată că acest risc este neglijabil în aerul exterior dacă se evită mulțimile și contactul direct între oameni”, a spus Daniele Contini, autorul principal al studiului și om de știință în aerosoli la Institutul de Științe Atmosferice și Climă din Lecce, Italia.

Cercetătorii susțin, totodată, că, dacă circulă variante de virus mai infecțioase, regula transmiterii virusului în aer liber nu se schimbă, aceasta rămâne scăzută. Specialiștii avertizează populația să aibă în vedere rata de infectare din comunitatea fiecăruia, dacă numărul cazurilor crește, riscul de a întâlni o persoană infectată crește.

Pe măsură ce se vaccinează mai multe persoane, deciziile privind înlăturarea purtării măștii de protecție în aer liber vor deveni mai ușor de făcut. Deși niciun vaccin nu oferă o protecție de 100%, rata infectării după vaccin a fost, până acum, extrem de scăzută. Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au raportat recent doar 5.800 de cazuri de infectare cu coronavirus după vaccinare, din 75 de milioane de persoane vaccinate.

Analiza completă pe New York Times
Foto: Dreamstime/Patcharee Puttaprasart

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday