Vaccinurile anti-Covid de la Pfizer și Moderna par a fi remarcabil de bune în prevenirea simptomelor grave, dar nu este clar cât de bine vor împiedica răspândirea coronavirusului. Studiile Pfizer și Moderna au urmărit doar câte persoane vaccinate au dezvoltat boala Covid-19 după vaccinare, însă faptul că într-o proporție foarte mare cei vaccinați nu mai fac simptomele bolii lasă totuși deschisă posibilitatea ca ei să transmită în continuare virusul, mai ales dacă intră în contact apropiat cu alte persoane sau nu mai poartă măști.

Explicație tehnică:

În majoritatea infecțiilor respiratorii (gripe, răceli), virusurile se înmulțesc rapid în nas, forțând sistemul imunitar să producă un tip de anticorpi specifici mucoasei, țesutului umed care acoperă nasul, gura și plămânii. Dacă aceeași persoană este expusă la virus a doua oară, acei anticorpi care recunosc virusul, reușesc să îl oprească în nas, înainte ca acesta să ajungă în organism. Vaccinurile împotriva coronavirusului, în schimb, sunt injectate intramuscular și absorbite rapid în sânge, unde stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi. Această abordare pare a fi suficientă pentru a împiedica persoana vaccinată să se îmbolnăvească, dar atât.

Unii dintre anticorpi vor circula către mucoasa nazală și vor sta acolo, dar nu este clar cât din cantitatea de anticorpi poate fi mobilizată sau cât de repede. Dacă răspunsul nu este suficient de rapid, virusul poate rămâne în nas și prin strănut sau chiar simpla expirare să infecteze alte personae.

“Este o cursă între organism și virus: depinde dacă virusul se poate reproduce mai repede sau dacă sistemul imunitar îl poate controla mai repede”, a spus Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington din Seattle.

Acesta este motivul pentru care vaccinurile pentru mucoase, cum ar fi spray-ul nazal FluMist sau vaccinul oral împotriva poliomielitei, sunt mai eficiente decât injecțiile intramusculare, în combaterea virusurilor respiratorii. 

Pe de altă parte, Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale, spune că “odată ce dezvolți o formă de imunitate cu ajutorul vaccinului va scădea și posibilitatea de infectare”.

AstraZeneca, care a anunțat unele dintre rezultatele studiilor sale în noiembrie, a declarat că voluntarii s-au testat în mod regulat pentru detectarea virusului și că aceste rezultate sugerează că vaccinul ar putea preveni unele infecții. Pfizer va testa un subset de participanți la studiu pentru anticorpi împotriva unei proteine virale numite N. Deoarece vaccinurile nu au nimic de-a face cu această proteină, anticorpii N ar dezvălui dacă voluntarii s-au infectat cu virusul după imunizare.

Sursă: New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday