Publicația americană scrie că un astfel de scenariu s-a apropiat mai mult de realitate în luna iunie, când Food and Drug Administration (FDA) – Agenția de reglementare a SUA din domeniul medical – a confirmat că se va îndrepta în perioada următoare către reducerea nivelului de nicotină din țigări, un efort menit să elimine cât mai eficient posibil dependența de tutun, care provoacă moartea a aproximativ 480 de mii de oameni anual. Deși nicotina nu provoacă la fel de mult rău fumătorilor precum gudronul din țigări, ea este cea care menține dependența acestora, determinându-i să fumeze.

În condițiile în care un astfel de proiect va ajunge să fie implementat în SUA, iar țigările ar conține nicotină sub limita de adicție, analiza The New York Times arată că efectele sevrajului i-ar putea împinge pe fumători spre alte metode de a-și satisface dependența, unele considerate chiar mai nocive, sau a căror nocivitate este controversată sau insuficient documentată – țigări electronice, gume cu nicotină, sau chiar țigări convenționale de contrabandă, cu cantități mari de nicotină.

FDA a stabilit luna mai 2023 drept dată inițială pentru prezentarea unui astfel de proiect. Mulți experți se așteaptă ca autoritatea americană de reglementare să reducă, cu efect imediat, cantitatea de nicotină din țigările convenționale cu 95%, cantitatea pe care studiile finanțate la nivel federal au stabilit-o drept cea mai eficientă pentru a ajuta fumătorii să renunțe la acest viciu.

Totuși, ar putea dura ani de zile până când acest proiect va fi implementat, în condițiile în care “supraviețuiește opoziției din partea industriei tutunului”. Chiar și așa, specialiștii în sănătate spun că orice efort de a reduce cantitatea de nicotină din țigările convenționale la un nivel la care nu mai poate provoca dependență este, în esență, un experiment radical, unul care nu a fost niciodată implementat în nicio altă țară.

Țigările conțin peste șapte mii de substanțe chimice, multe dintre acestea nocive când sunt arse și inhalate, dar nicotina este principalul factor responsabil pentru dependență. Aceasta stimulează un val de adrenalină la nivelul creierului, în timp ce produce indirect un flux de dopamină care provoacă o stare de mulțumire și relaxare. Efectul euforic durează însă puțin, motiv pentru care fumătorii înrăiți au nevoie de o cantitate mai mare de nicotină.

Analiza completă pe The New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday