O dezbatere recentă despre aderarea Muntenegrului la NATO a atras atenția asupra politicilor țării. Dar nu este pentru prima oară când Muntenegru a fost în centrul dezbaterilor politice și al atenției internaționale. Un studiu recent al Institutului de Cercetare pentru Politica Externă (FPRI) se concentrează asupra interesului Kremlinului în Muntenegru și asupra modului în care câteva tactici de influență bine cunoscute, între care dezinformarea, au fost aplicate de Rusia în ultimii ani într-o încercare pentru a obține influență în țară, scrie euvsdisinfo.eu.

Raportul concluzionează că, în ciuda faptului că eforturile Rusiei de a împiedica aderarea Muntenegrului la NATO au eșuat în cele din urmă, regimul Putin continuă cu o nouă strategie: diviziunile politice și etnice sunt văzute ca o vulnerabilitate pentru destabiliza Muntenegru și a împiedica integrarea occidentală.

În acest scop, dezinformarea despre NATO a fost răspândită de oficialii ruși. Descrierea aderării Muntenegrului la NATO ca o provocare (un cuvânt adesea folosit în narațiunile de dezinformare rusească) împotriva Rusiei, precum folosirea de remarci amenințătoare, o tactică cunoscută a Kremlinului.

În ceea ce privesc interferențele rusești în procesul de luare a deciziilor interne în Muntenegru, studiul relevă și modul în care agenții ruși sunt în prezent anchetați în Muntenegru de către un procuror special pentru crime organizate pentru implicarea lor într-o încercare de lovitură de stat în 2016. GRU și Serviciul Federal de Securitate (FSB) sunt considerate a fi în spatele organizării. Scopul ar fi fost să instige la violență politică cu speranța de a declanșa proteste la nivel național și de a înlătura guvernul condus de Milo Djukanovic. Autoritățile muntenegrene au împiedicat cu succes încercarea de lovitură de stat.

Muntenegru nu este singura țară din regiune unde tehnicile de influență rusească au fost puse în ultima vreme sub lumina reflectoarelor. Recent, Grecia a expulzat doi diplomați ruși acuzați de declanșarea unor proteste pentru a opri încheierea unei înțelegeri mult așteptate dintre Grecia și vecina ei Fosta Republică Iugoslavă Macedonia cu privire la numele oficial al acestei țări. Dacă țara din Balcanii de Vest își schimbă numele în acord cu Grecia cu Republica Macedonia de Nord, aceasta facilitează o cale către aderarea la UE și NATO.

Studiul integral aici.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday