Cu doar două săptămâni în urmă, forțele ruse bombardau Harkovul de pe poziții aflate la periferia celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. Aceleași trupe au fost acum împinse până la 30 de kilometri înapoi spre granița cu Rusia, în urma unui contraatac ucrainean de succes, care a încurajat Kievul să-și ridice ambițiile militare și speranțele de a-și elibera țara de invadatori, arată o analiză realizată de Financial Times.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dimitri Kuleba, a declarat săptămâna aceasta pentru Financial Times că Ucraina speră să-și elibereze întreg teritoriul și să învingă flota navală rusă din Marea Neagră, “dacă suntem suficient de puternici pe frontul terestru și dacă ni se acordă mai mult sprijin militar”, a spus el.

Președintele american Joe Biden, care a semnat luni un pachet de ajutor pentru Ucraina de 40 de miliarde de dolari, a mai spus că președintele rus Vladimir Putin “nu are o cale de ieșire din război”.

Unii foști oficiali ucraineni cred că forțele lor ar putea împinge trupele ruse înainte de sfârșitul anului, inclusiv din regiunea de est Donbas, unde acum se concentrează luptele.

“Dacă avem tot ce ne trebuie până în iunie, i-am putea scoate pe ruși din țară până în octombrie”, a spus Andrei Zagorodniuk, fost ministru al Apărării și director al Centrului pentru Strategii de Apărare din Kiev.

Mulți oficiali și analiști occidentali sunt însă mai circumspecți. Avril Haines, directorul comunității de informații din SUA, a avertizat săptămâna aceasta că Rusia este pregătită pentru un conflict prelungit și că Putin are încă obiective “de cucerire dincolo de Donbas”. Atacurile aeriene rusești continuă să lovească infrastructura critică a Ucrainei, de la căile ferate și instalațiile de energie până la depozitele de combustibil și muniție.

“Există o narațiune în curs de dezvoltare, cum că Ucraina câștigă. O imagine mai realistă, cred, este că Ucraina nu pierde, iar Rusia nu câștigă”, a comentat Samuel Cranny-Evans, analist militar la Royal United Services Institute din Londra. Chiar și așa, creșterea optimismului ucrainean reflectă modul în care echilibrul militar s-a schimbat dramatic pe parcursul a 80 de zile de război. Înainte de 24 februarie, când Putin a ordonat atacul, mulți credeau că trupele ruse vor copleși rapid forțele ucrainene. Dar, în urma eșecului spectaculos al înaintării rusești asupra Kievului, acum ucrainenii au un avantaj psihologic.

Imaginea de ansamblu pentru ofensiva Rusiei este una de impas. Grupul privat de mercenaru ruși Wagner a scris pe contul său de Telegram că ar fi nevoie de până la 800.000 de soldați pentru a învinge Ucraina în mod decisiv. Rusia are însă doar 100 de mii de soldați dislocați în prezent în Ucraina.

Pentru a porni într-o contraofensivă completă, Ucraina a spus că are nevoie de mai multă artilerie cu rază lungă de acțiune pentru a ataca pozițiile rusești aflate în spatele frontului, iar aliații occidentali le-au furnizat aproximativ 120 de tunuri cu rază lungă de acțiune.

“Forțele ucrainene au mai multă experiență, tactici mai bune, logistică superioară, comandă și control mai bune. De aceea putem folosi mai puține blindate, într-un mod mai eficient decât rușii. Dar nu este suficient ca să schimbăm în mod decisiv cursul războiului”, a declarat Miroslav Hai, unul dintre ofițerii brigăzilor speciale ucrainene, arătând că mai sunt necesare camioane de aprovizionare, combustibil și mai multe blindate.

Furnizarea continuă a ajutorului militar occidental ar putea schimba balanța în favoarea Ucrainei, spun analiștii, dar pe termen lung. În ciuda pierderilor suferite, Moscova încă are rezerve masive de artilerie.

Ben Wallace, ministrul Apărării din Regatul Unit, a declarat săptămâna aceasta că Marea Britanie ar sprijini orice țară din fostul Pact de la Varșovia care ar decide să furnizeze Ucrainei avioane MiG-29, un plan care a fost abandonat în martie ca urmare a opoziției SUA, care s-au temut că un astfel de pas ar duce la escaladarea conflictului. Totuși, nu este clar dacă aceste avioane ar schimba în mod decisiv soarta războiului.

Analiza integrală pe Financial Times

Foto: Kar881am | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday