În ultimele două săptămâni, partidul a făcut mai multe greșeli care au făcut ca aceștia să piardă din strălucirea electorală și au arătat potențialele probleme din viitor. Totuși, așa cum apreciază Financial Times, este puțin probabil să-i scoată din cursa pentru alegerile generale. Un nou sondaj, dat publicităţii miercuri de institutul Forsa, arată că blocul conservator CDU/CSU (25%) a trecut din nou înaintea Verzilor (24%).

Pentru alegerile din septembrie, care vor marca sfârșitul celor 16 ani de cancelar ai Angelei Merkel, Verzii își propun “să facă lucrurile diferit”. S-au autodenumit drept factori de schimbare, însă rivalii politici îi consideră ”partidul care iubește să interzică lucrurile”. De altfel, Annalena Baerbock, considerată candidata cu cele mai mari șanse de a deveni succesoarea Angelei Merkel, a fost întrebată în cadrul unei emisiuni dacă ar mânca o bucată de friptură pe care moderatorul emisiunii i-a pus-o pe masă, după care a fost întrebată și dacă “germanii vor mai avea voie să facă grătare dacă ajunge cancelar”.

Baerbock a reușit, după nominalizarea sa în aprilie, să ducă Partidul Verzilor pe prima poziție în sondaje, peste CDU, atingând maxime de 28%. Însă, prima gafă făcută de Baerbock, care nu a raportat președintelui Bundestag o parte din veniturile sale (25 de mii de euro, pentru care și-a cerut scuze și a catalogat-o o ”greșeală stupidă”), le-a arătat alegătorilor că Verzii nu reușesc să se ridice la propriile standarde etice. ”Întrucât au pus morala pe primul loc în politică, acum sunt măsurați după acest standard”, a spus Peter Matuschek, analist șef al institutului de votare Forsa.

Câteva zile mai târziu, a avut loc o nouă gafă, de data aceasta referitoare la politica externă, când co-președintele partidului, Robert Habeck, a vizitat Ucraina și a spus că țara are nevoie de ”arme defensive”. Acest lucru a fost respins vehement de electoratul pacifist al Verzilor. Ulterior, el a susținut că se referă strict la ochelari de vedere pe timp de noapte sau echipamente de detectare a minelor.

Altă greșeală a lui Baerbock a fost declarația făcută pentru publicația Bild, conform căreia ar trebui interzise zborurile pe distanțe scurte. Ea a vrut să spună, de fapt, că zborurile interne ar trebui înlocuite cu călătorii cu trenul. Însă, într-o țară despre care analiștii spun că este “obsedată” de zboruri rapide, declarația nu a rămas nesancționată. 

Uwe Jun, politolog la Universitatea Trier, susține că poziția Verzilor nu este însă atât de rea pe cât este prezentată. ”Nu cred că oportunitatea lor de a guverna în următoarea coaliție este în dificultate”, a spus acesta.

Analiza integrală pe Financial Times

Foto: Annalena Baerbock/Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday