Numărul cazurilor zilnice în Italia se situează la aproximativ 1.500, mult sub cel din Franța sau Spania, unde sunt și peste zece mii de cazuri pe zi. Restaurantele italiene încă sunt deschise, restricțiile de circulație sunt la minimum, iar școlile s-au deschis și ele. 

Premierul Conte a menținut însă starea de urgență mai mult timp, permițându-le autorităților centrale o intervenție punctuală în cazul în care este semnalată o creștere bruscă a numărului de cazuri în anumite regiuni. De exemplu, la Roma, au fost închise toate cluburile și a fost introdusă regula purtării măștii în locurile aglomerate între orele 18-06. 

Dar un studiu realizat de Imperial College London asupra italienilor arată că aceștia sunt dispuși în proporție de 84% să poarte mască, așa cum îi îndeamnă autoritățile. Diferența o face exact atitudinea populației, diferită de cea din alte țări, după experiența dramatică trăită de italieni la începutul pandemiei.

Guvernul a încurajat în același timp munca de acasă, adaptând legislația în acest sens. Inclusiv sistemele de asigurări au fost actualizate pentru a cuprinde și lucratul de acasă.

Sistemul sanitar s-a concentrat pe testarea în masă și pe monitorizarea populației. Aproximativ 2% din testele zilnice sunt pozitive, față de 13% în Spania. Acest lucru sugerează că virusul se răspândește cu o viteză mult mai mică în Italia.

Firmele pot fi declarate responsabile în cazul apariției unui focar. Doar luni, într-o zingură zi, polițiștii au verificat în total peste 50 de mii de persoane și aproape cinci mii de societăți comericiale, în privința respectării tuturor restricțiilor și regulilor sanitare. “Italienii sunt mult mai respectuoși în ceea ce privește măsurile de distanțare. Am ajuns de la cea mai afectată țară, la cea mai virtuoasă în ceea ce privește pandemia”, spune un profesor de microbiologie de la Universitatea din Padova.

Analiza integrală: Financial Times

Foto: Unsplash/Dan Novac