Liderii politici din coaliția de guvernământ din Germania, dar și presa, au criticat-o pe Ursula von der Leyen, fost ministru în această țără, în legătură cu desfășurarea strategiei de vaccinare. Acum, von der Leyen și autoritățile de la Bruxelles au încercat să răscumpere reputația campaniei de vaccinare din UE și au lansat un proiect pentru a elimina blocajele de aprovizionare și pentru a crește producția de vaccinuri. Comisia urmărește o accelerare semnificativă a livrărilor, preconizând o triplare a acestora din al doilea trimestru.

Opoziția din Germania folosește datele privind întârzierea vaccinurilor și acuză că “prin aderarea la schema UE de achiziție a vaccinurilor, Germania, la fel ca alte state membre mari, și-a sacrificat capacitatea de a face propriile achiziții, așa cum a făcut Marea Britanie”.

Financial Times scrie că lunile următoare vor fi un test pentru Comisie, care trebuie să forțeze cumva  amarile companii farmaceutice, inclusiv AstraZeneca și Johnson&Johnson, să-și respecte contractele pentru care Uniunea a și plătit în avans. Creșterea livrărilor este urgentă nu numai pentru a contracara temerile unui al treilea val al pandemiei cauzat de mutații virale, ci și pentru a preveni reapariția atacurilor asupra Bruxelles-ului din partea statelor mari. Într-un interviu acordat Financial Times, Ursula von der Leyen își apără strategia, dar admite că a subestimat inițial “cât de dificilă va fi transferarea progreselor vaccinului în producția în masă”.

Șefa Comisiei Europene a reiterat planurile de acțiune și la un summit de săptămâna trecută, dar acestea au fost primite cu rezerve de mai multe state membre care vor să se ocupe individual de probleme. Cancelarul austriac Sebastian Kurz și prim-ministrul danez Mette Frederiksen merg la Ierusalim săptămâna aceasta pentru a discuta eventuale modalități de achiziție de vaccinuri prin intermediul acestei țări, care are un contract preferențial cu Pfizer. Între timp, Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia au cumpărat sau vor să cumpere vaccinuri rusești sau chineze, care nu sunt autorizate pentru utilizare de către EMA, autoritatea de reglementare a UE.

La începutul lunii februarie, într-o audiere a Parlamentului European, von der Leyen a spus că principala eroare de calcul pe care a făcut-o Comisia a fost gestionarea așteptărilor cu privire la eficiența livrărilor, dar a negat orice alte erori fundamentale. Comisia a fost criticată și pentru că a respectat un proces mai lung de autorizare a serurilor decât procedura accelerată de urgență din Marea Britanie, dar von der Leyen susține că strategia a fost potrivită, având în vedere și riscurile eventuale.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday