Oferta de 43 de miliarde de dolari a lui Elon Musk pentru Twitter, pe care acesta a numit-o “cea mai bună și totodată cea finală”, amintește de ultimatumurile lui Warren Buffett, investitorul miliardar cunoscut pentru încheierea unor tranzacții uriașe prin intermediul conglomeratului său Berkshire Hathaway, realizate după o singură ofertă a lui Buffett, care a refuzat, de asemenea, orice posibilitate de negociere.

Dar bancherii, investitorii și numeroși alți analiști spun că Musk are nevoie de o ofertă inițială mult mai mare și că ar trebui să furnizeze mai multe detalii în ceea ce privește finanțarea sa pentru ca această strategie să funcționeze. Mai mult, antecedentele lui Musk de a se răzgândi asupra anumitor afaceri reprezintă un alt factor care sporește scepticismul experților.

În 2018, Musk, care este directorul executiv și co-fondator al producătorului de mașini electrice de lux Tesla, a scris pe Twitter că și-a “asigurat finanțare” pentru o afacere de 72 de miliarde de dolari pentru a privatiza compania, dar nu a continuat prin a face o ofertă. El și Tesla au plătit atunci câte 20 de milioane de dolari în amenzi civile, iar Musk a fost nevoit să renunțe la funcția de președinte al Tesla din cauza acuzațiilor Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, potrivit cărora a fraudat investitorii.

Warren a demonstrat în peste 40 de achiziții în 60 de ani că atunci când spune ceva, o face. Cuvântul lui are o valoare enormă. În ceea ce îl privește pe Elon, eu unul nu aș avea încredere în el, … nu există nicio fiabilitate acolo“, a spus Lawrence Cunningham, profesor de drept la Universitatea George Washington.

Oferta în numerar a lui Musk de 54,20 dolari pe acțiune, care evaluează compania la 43 de miliarde de dolari, reprezintă o primă de 38% față de închiderea de pe 1 aprilie a Twitter, ultima zi de tranzacționare înainte ca achiziționarea lui Musk a 9,1% din platforma de socializare să fie făcută publică. Totuși, oferta este mai mică decât prețul la care se tranzacționau acțiunile Twitter în cea mai mare parte a anului trecut, respectiv 60 de dolari.

Mai mult, acțiunile Twitter au scăzut joi la 45,08 dolari (-1,75%) de când Musk și-a dezvăluit planul de a cumpăra compania, reflectând scepticismul larg al investitorilor că va avea loc o tranzacție. Aceștia sunt nesiguri cu privire la faptul că Musk ar avea destui bani pentru a cumpăra Twitter, având în vedere că, deși Musk are o avere netă de aproximativ 265 de miliarde de dolari, potrivit Forbes, aproape toată averea sa este legată de participarea sa în capitalul Tesla și SpaceX. 

Pe fondul scăderii acțiunilor, David Trainer, director executiv al firmei de cercetare bursiere New Constructs, a declarat că oferta este doar o “încercare disperată a lui Musk de a atrage atenția” și nu un efort onest de a adăuga valoare companiei.

El se oferă să cumpere Twitter doar pentru că acesta este locul în care Musk este cel mai popular”, a scris Trainer într-un e-mail joi. “Elon Musk nu aduce nicio valoare operațională acționarilor Twitter, în afară de statutul său de star rock, care nu este suficient pentru a transforma Twitter pe termen lung.

Surse: Reuters, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday