Statele europene se află în acest moment în diferite etape ale relaxării restricțiilor, iar aceste etape sunt influențate mai ales de evoluția campaniilor de vaccinare, dar și de modul în care guvernele au gestionat relaxările anterioare, notează Deutsche Welle. Astfel, pe măsură ce vaccinările anti-Covid încep să se accelereze, guvernele europene fac planuri pentru revenirea la normalitate. Totuși, bilanțul cazurilor a trecut între timp de 150 de milioane la nivel mondial.

Regatul Unit. Magazinele, restaurantele și barurile s-au redeschis deja, însă în continuare călătoriile internaționale nu sunt permise, deși Marea Britanie are una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare din Europa, cu aproape 34 de milioane de persoane vaccinate cu prima doză și peste 13,5 milioane complet imunizate. Pe 30 aprilie, magazinele se vor redeschide în Irlanda de Nord, barurile și restaurantele fiind autorizate să reia serviciul doar pentru mese în aer liber.

Germania. Deși numărul cazurilor noi este în ușoară scădere, iar rata națională de infectare a ajuns ieri la 155 la o sută de mii de locuitori, cel mai mic nivel din ultimele două săptămâni, politicile restrictive continuă să fie aplicate în cea mai mare parte a țării deocamdată. Potrivit unei legi propusă de Angela Merkel, care conferă guvernului federal dreptul de a impune restricții uniforme în toate landurile, în localitățile unde incidența depășește 100 la suta de mii de locuitori se aplică măsurile antiepidemice. Astfel că, majoritatea landurilor, cu excepția Schleswig-Holstein și orașul-stat Hamburg, se află deocamdată sub restricții.  

Potrivit presei germane, guvernul din Schleswig-Holstein va permite turiștilor să viziteze insula Sylt, o destinație populară de vacanță de vară pentru mulți germani, începând cu luna mai dacă prezintă un test negativ. De asemenea,autoritățile federale, dezbat dacă persoanele care au fost vaccinate ar trebui să se bucure de mai puține restricții decât persoanele nevaccinate. 

Franța intenționează să relaxeze unele măsuri de la începutul lunii mai, ridicând restricțiile de călătorie internă, dar menținând o interdicție de circulație după ora 19.00. Președintele Macron a impus o carantină de trei săptămâni la nivel național, în aprilie , închizând magazinele neesențiale și școlile. Macron a anunțat ieri că intenționează să permită redeschiderea majorității companiilor din 19 mai, dar cu unele restricții, iar circulația va fi permisă până la ora 21.00. ”Trebuie să redescoperim modul de viață francez”, a spus Macron. De asemenea, Franța își va deschide granițele, în această vară, pentru anumiți turiști vaccinați. 

Italia. Restaurantele, muzeele, barurile și cinematografele s-au redeschis de luni în cea mai mare parte a țării. Deocamdată restaurantele și barurile pot funcționa doar în aer liber, însă de la 1 iunie se vor redeschide și la interior. 

Spania intenționează să ridice starea de urgență impusă la nivel național pe 9 mai, relaxând astfel măsurile în toată țara. De asemenea, intenționează să-și deschidă granițele pentru turiștii americani complet vaccinați din iunie.

Grecia. Restaurantele și cafenelele se vor redeschide pe 3 mai deocamdată doar la exterior. De asemenea din 15 va primi și turiști străini din anumite țări.

Bulgaria a anunțat că deschide granițele, de la 1 mai, pentru persoanele vaccinate, dacă au făcut rapelul cu cel puțin 14 zile înainte. Cele nevaccinate trebuie să prezinte un test negativ, efectuat în ultimele trei zile, iar cele care au avut boala, un test pozitiv, efectuat cu mai mult de 15 zile în urmă.

Polonia va redeschide hotelurile, restaurantele și centrele comerciale în luna mai. Centrele comerciale și magazinele de mobilă se vor redeschide cu restricții de pe 4 mai, în timp ce restaurantele se vor redeschide la exterior pe 15 mai, iar la sfârșitul lunii mai și la interior la o capacitate limitată. Tot atunci se vor redeschide și sălile de sport și cinematografele. Elevii se vor întoarce la școală pe 29 mai.

Irlanda va redeschide magazinele în luna mai, urmând hotelurile, restaurantele și barurile la începutul lunii iunie. Vicepremierul Leo Varadkar a anunțat că guvernul va decide la sfârșitul lunii mai o reluare treptată a călătoriilor internaționale în această vară.

Olanda. Cafenelelor pot să servească clienții în aer liber. De asemenea, familiile olandeze pot acum să primească doi musafiri, până acum puteau primi doar un singur vizitator. În același timp, muzeele, sălile de concerte și sălile de sport rămân încă închise. 

Belgia va redeschide restaurantele și barurile doar la terasă pe 8 mai, iar programul va fi până la ora 22.00 și la o masă nu vor putea sta mai mult de patru persoane. De luni sunt deschise magazinele și saloanele de coafură. 

Austria. Guvernul a anunțat că toate magazinele și restaurantele vor putea fi redeschise începând cu 19 mai, deși anumite restricții rămân încă în vigoare. 

Elveția. Cele mai multe restaurante la exterior, cinematografe și săli de sport sunt deschise de la mijlocul lunii aprilie. Au fost reluate și competițiile sportive și evenimentele muzicale cu număr limitat de spectatori. În continuare munca de acasă este obligatorie, iar purtarea măștii este obligatorie în spațiile publice. 

Suedia nu și-a închis niciodată complet economia pentru a opri răspândirea coronavirusului, dar în urma criticilor a impus unele restricții. Programul barurilor și restaurantelor a fost redus, iar numărul clienților la interior a fost limitat. De asemenea, magazinele și sălile de sport sunt deschise la o capacitate limitată.

Danemarca a redeschis săptămâna trecută barurile, restaurantele, cafenelele, muzeele și bibliotecile, iar danezii au acces pe baza pașapoartelor de vaccinare. 

La mai puțin de un an și o lună de când OMS a declarat oficial pandemia de coronavirus, la nivel mondial, potrivit Universității Johns Hopkins, numărul cazurilor de Covid a trecut de 150 de milioane, iar cel al deceselor de 3,1 milioane. Doar miercuri au fost raportate peste 905 mii de noi infecții.

Analiza integrală pe Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday