După modul în care se înmulțesc cazurile de coronavirus, măsurile de distanțare vor trebui menținute în continuare, astfel că economia va fi afectată și în lunile ce vor urma, notează Fondul Monetar Internațional.

Cele mai multe țări din America Latină nu oferă asigurare în caz de șomaj, fiind puse în situația de alege între salvarea economiei și răspândirea virusului sau carantină totală care poate duce la prăbușire economică. 

Organizația Națiunilor Unite estimează că în America Latină vom asista la cele mai grave crize economice și sociale după cele din 1930 și 1914, “cu impact grav asupra șomajului, luptei împotriva sărăciei și cu accentuarea inegalităților sociale”.

Chiar și mulți ani după pandemie, multe țări nu-și vor putea reveni economic. Guatemala, El Salvador și Honduras, de exemplu, plătesc deja pentru a-și achita datoriile mai mult decât alocă sistemelor medicale. Și datoriile Braziliei, Columbiei și Mexicului cresc deja rapid în raport cu PIB-ul.

O influență puternică o are și perioada de stagnare de dinaintea pandemiei. În ultimii cinci ani, PIB-ul regiunii a crescut în medie cu doar 0,4% pe an, cel mai mic nivel din ultimii 70 de ani. OECD vorbește despre această stagnare ca fiind “un cerc vicios de joburi de calitate redusă, protecție socială slabă și risc constant de sărăcie pentru cei mai mulți cetățeni”.

Surse alternative: CNN, FMI, ONU (link download raport)

Sursa foto: Unsplash/Diego Passadori

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday