Într-un editorial pentru The New York Times, profesorul și scriitorul John M. Barry* vorbește despre relația dintre economie și modul în care autoritățile reușesc să reducă numărul cazurilor de coronavirus. De fapt, sănătatea și economia sunt în strânsă concordanță, spune el, “parteneri de dans, în care sistemul sanitar stabilește pașii”. Concret, oamenii NU se vor angaja în activități economice (cumpărături, turism, etc) dacă nu vor începe să se simtă în siguranță. 

“Omenirea nu poate suporta prea multă realitate” – este argumentul pe care Barry îl asociază cu eșecul autorităților americane de a răspunde pericolului pandemiei, dar și după ce președintele Donald Trump a tot evitat să urmeze sfaturile experților medicali. 

Referitor la economie, un studiu recent realizat de Rezerva Federală a SUA asupra Gripei Spaniole (1918) arată că orașele care au impus restricții mai dure în acea perioadă, și-au revenit economic mai repede și mai ușor începând din anul următor. Situație similară și în ceea ce privește Europa. Țările europene au impus restricții mai rapid și mai dure decât în SUA, astfel că americanii au cunoscut o rată a șomajului record în primăvară. 

Un raport Morgan Stanley arată că numărul infecțiilor zilnice va urca la 150 de mii în SUA, dacă autoritățile nu schimbă nimic în modul în care abordează pandemia. Fără o acțiune bine pusă la punct și fără restricții clare, chiar “agresive”, Casa Albă nu poate spune că a contribuit la oprirea pandemiei.

Articolul integral în NYTimes

*John M. Barry este profesor la Universitatea de Sănătate Publică Tulane și este autorul cărții bestseller “The Great Influenza: The Story of the Deadliest Pandemic in History.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday