O analiză Deutsche Welle arată că Iranul se confruntă cu probleme tehnice în ceea ce privește producția de gaze naturale, fapt confirmat de ministrul Petrolului, Javad Owji, care a îndemnat la începutul săptămânii trecute populația să facă economie. A amenințat chiar că va tăia furnizarea de gaze pentru locuințele care consumă în exces. Analiștii contactați de DW explică faptul că iranienii sunt învățați, în general, să aibă temperaturi foarte ridicate în case. În acest context, unele agenții guvernamentale dintr-o provincie din nord-estul țării au închis toate birourile timp de patru zile, fiind închise totodată și școlile.

Iranul suferă de un consum excesiv de gaze naturale și alte surse de energie, ca urmare a eficienței energetice extrem de slabe. Subvențiile, care au scopul de a atenua impactul economic asupra populației și de a stimula economia, reprezintă aici un factor important. Mai multe încercări ale guvernului de a reduce subvențiile au eșuat din cauza situației precare a multor gospodării iraniene, a explicat David Jalilvand, directorul Orient Matters, o firmă de consultanță cu sediul în Berlin. 

La începutul lunii septembrie 2022, mai arată analiza DW, ministrul iranian al Petrolului a avertizat Europa cu privire la o iarnă rece, potențial fără cantități suficiente de gaze naturale, pe fondul unei proaste guvernări. Oficialul iranian a vorbit despre temerile UE în raport cu producția industrială, care ar putea lăsa gospodăriile europene fără căldură – o consecință, spunea acesta, a numeroaselor sancțiuni aplicate Rusiei, ca răspuns la invazia din Ucraina. 

Tot atunci, Iranul s-a oferit să asigure furnizarea de gaze naturale către Europa și a considerat această situație o oportunitate de a adopta o poziție mai puternică în discuțiile internaționale privind limitarea programului nuclear al țării. Guvernul iranian a precizat atunci că va exporta gaze în Europa doar în cazul în care SUA va renunța la sancțiunile economice aplicate Iranului.

Producția de gaze naturale rămâne subdezvoltată în ceea ce privește dimensiunea rezervelor Iranului. Lipsa accesului la tehnologii cheie, din cauza sancțiunilor aplicate de SUA, joacă, de asemenea, un rol important. În viitorul previzibil, Iranul nu va avea capacitatea de a crește exporturile de gaze, mai consideră David Jalilvand.

Iranul se luptă, de asemenea, și cu un consum ridicat de energie în aproape toate sectoarele industriale, în special în industria fierului, oțelului și a cimentului. Acum, Teheranul și Moscova plănuiesc consolidarea relațiilor, pentru a face față sancțiunilor SUA cu care se confruntă ambele țări. În acest context, Gazprom a semnat un acord de cooperare în valoare de 40 de miliarde de dolari cu compania petrolieră iraniană NIOC pentru a exploata două zăcăminte de gaze naturale și șase de petrol.

Analiza completă pe Deutsche Welle

Foto: Kar881am | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday