Euro a scăzut luni sub 0,99 dolari, până la un nou minim al ultimilor 20 de ani, după ce Rusia a oprit oficial furnizarea de gaze pe conducta principală către Europa, sporind astfel temerile cu privire la agravarea crizei energetice. În ultimele luni, valoarea euro a fost din ce în ce mai corelată cu prețurile gazelor naturale, fiind invers proporțională cu prețurile energiei. Europa se străduiește să se îndepărteze de aprovizionarea Rusiei și să-și formeze rezerve înainte de lunile reci de iarnă, dar investitorii consideră că lovitura asupra economiei sale va fi uriașă. 

Cronologia evenimentelor s-a desfășurat rapid: chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, 1 euro valora 1,15 dolari, iar câteva luni mai târziu a coborât sub dolar. Înrăutățirea generală a perspectivelor Zonei Euro pe fondul creșterii prețurilor la gaze și a penuriei de gaze naturale trage în jos moneda comună.

Dependența excesivă a economiilor majore, cum ar fi Germania și Italia, de gazul rusesc, provoacă tensiune printre investitori și economiștii, care prognozează o recesiune mult mai rapidă și mai dureroasă în Zona Euro decât în ​​SUA.

La aceasta se adaugă diferența dintre nivelurile ratelor dobânzii din SUA și Zona Euro. Rezerva Federală a SUA a fost mai agresivă în creșterea ratelor dobânzilor în lupta sa împotriva inflației, și a majorat ratele cheie cu un total de 225 de puncte începând cu luna martie. Spre comparație Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat până acum dobânzile cu doar 50 de puncte.

Dolarul american beneficiază, de asemenea, de atracția sa de refugiu. Pe fondul incertitudinii din jurul economiei globale, investitorii sunt încrezători în siguranța relativă pe care o oferă dolarul.

O scădere a monedei euro va spori povara pentru gospodăriile și întreprinderile europene care se confruntă deja cu inflații record. O monedă mai slabă ar face importurile, care sunt în mare parte exprimate în dolari, mai scumpe. Atunci când aceste articole sunt materii prime sau bunuri intermediare, costurile lor mai mari pot duce la creșterea prețurilor locale.

În vremuri normale, o monedă slabă este văzută ca o veste bună pentru exportatori și pentru economiile cu exporturi grele, precum Germania, deoarece stimulează exporturile făcându-le mai ieftine în dolari. Dar acestea nu sunt vremuri normale, din cauza fricțiunilor lanțului global de aprovizionare, a sancțiunilor și a războiului din Ucraina.

Dar pentru călătorii americani care se îndreaptă spre Europa, un euro slab este o binecuvântare. De exemplu, la nivel de paritate, teoretic, ei ar putea să-și schimbe o mie de dolari în o mie de euro, în timp ce în februarie ar fi cumpărat mai puțin cu 100 de euro cu aceeași dolari. Cu alte cuvinte, dolarul lor ar valora mult mai mult. Pentru companiile care importă mărfuri europene, lucrurile ar fi mai ieftine în dolari.

Pariurile că euro va continua să cadă au crescut pe măsură ce criza energetică din Europa se agravează. Strategii de la Nomura International au prognozat că euro ar putea scădea până la 0,95 de dolari. Banca americană de investiții Morgan Stanley prezice că moneda va scădea la 0,97 dolari în acest trimestru.

În timp ce Uniunea Europeană caută să se îndepărteze de petrolul și gazele rusești, se străduiește să găsească alternative pe fondul temerilor de întrerupere și raționalizare a energiei. Acest lucru a dus la costuri mai mari ale energiei.

Un euro slab și creșterea prețului pe care îl alimentează se adaugă provocărilor Băncii Centrale Europene, care a fost criticată pentru că și-a început ciclul de majorare a ratelor mult mai târziu decât americanii. Pentru a înrăutăți lucrurile pentru banca centrală care are mandatul de a controla inflația, euro nu s-a devalorizat doar față de dolar, ci și față de alte valute precum francul elvețian și yenul japonez.

Acest lucru începe acum să devină o slăbiciune mai generală a euro și, prin urmare, devine mai mult o problemă a inflației pentru BCE”, a declarat pentru DW Viraj Patel, strateg valutar la Vanda Research.

Articolul integral la DW.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday