Analiză DW. Aproape neschimbată din epoca sovietică, economia Belarus este dependentă de Moscova și funcționează datorită importurilor subvenționate de petrol și gaze. Acest lucru oferă Rusiei un puternic instrument de presiune politică.

  • Belarus este adesea descris ca fiind ultima țară cu o economie din epoca sovietică. Ea se bazează pe sectoarele industriale și agricole de stat, moștenite din vremea URSS. Deși acest lucru a dus totuși la eradicarea sărăciei extreme (de la 60% în 2000 la 5% în 2013) nici nu a permis acumularea unor venituri prea mari. Diferențele salariale sunt mai mici în Belarus decât în Rusia și Ucraina.
  • Pe locul 72 în lume economia Belarus este considerată de economiști demodată și ineficientă, dar o remodelare majoră nu poate fi posibilă sub conducerea președintelui Alexander Lukashenko.
  • Relația economică dintre Moscova și Minsk se bazează pe o uriașă schemă de subvenționare a energiei prin care i se permite Belarus să importe petrol brut rusesc la prețuri inferioare pieței, care este apoi rafinat și vândut la nivel internațional. O înțelegere similară există și pentru gazul care este livrat prin conducte din perioada sovietică și apoi exportat.
  • Președintele Putin a decis ca acordul privind subvenționarea petrolului să se încheie treptat până în 2024 pentru a forța Minskul să negocieze o uniune politică și economică mult mai strânsă, așa cum cele două țări s-au și angajat să facă încă din 1997, dar Lukașenko a preferat să-și păstreze puterea politică.
  • La începutul anului 2020, Moscova a dat un avertisment, oprind temporar aprovizionarea cu petrol brut către Minsk, ceea ce a dus la o scădere de 16% a producției de bunuri rafinate din Belarus. Dependența Belarusului de Rusia bogată în energie este din ce în ce mai evidentă, iar acest model economic ar fi o provocare pentru orice guvern ar veni la putere.
  • Peste 46% din bunurile făcute în Belarus sunt exportate în Rusia, comparativ cu numai 24% către Uniunea Europeană. Importurile Belarus din Rusia depășesc 50%, în timp ce importurile din UE reprezintă doar 20%. Rusia este cel mai mare creditor al țării, deținând aproape 38% din datoria națională a Belarus. Agenția de știri Reuters a estimat că subvențiile rusești reprezintă aproximativ 12% din PIB-ul Belarus.

Analiza completă pe Deutsche Welle

Folosim cookies