Coaliția de guverare a cancelarului german Angela Merkel s-a confruntat cu situația unui viitor incert luni, în timp ce aliații ei bavarezi, conservatori, au promis o ultimă încercare de a încheia politica privind imigranții, după ce cancelarul nu a luat în calcul oferta ministrului său de Interne de a demisiona.

“Am spus că voi elibera ambele birouri (în calitate de ministru federal de Interne și de șef al Uniunii Creștin-Democrate) în următoarele trei zile”, a declarat Horst Seehofer reporterilor la München.

Referindu-se la viitorul coaliției de guvernare a lui Merkel între alianța CDU-CSU și Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga, Seehofer spune că viitorul politic depinde de rezultatul discuțiilor.

Dacă Merkel se rămâne fermă și își dorește să rămână lângă partidul său, CSU ar putea oferi o altă propunere pentru funcția de ministru de Interne.

În mod alternativ, s-ar putea distruge parteneriatul de douăzeci de partide, privând-o pe Merkel de majoritatea parlamentară și instalând în Germania o politică neclară.

Pentru a supraviețui politic, Merkel ar putea încerca să formeze un guvern minoritar, să caute un nou partener de coaliție sau să orchereze un vot de neîncredere în parlament care ar putea declanșa noi alegeri.

Secretarul general al CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat, la Berlin, că liderii de partid au fost “uniți” în privința “soluțiilor eficiente și umane împreună cu partenerii noștri europeni”.

– “Migrația secundară” –

După presiunea neobișnuită a bavarezilor asupra lui Merkel, liderii europeni, vineri, au convenit asupra unor noi măsuri de reducere a imigrației și a așa-numitei “migrații secundare” între țări a solicitanților de azil.

Merkel, care a fost în funcție din 2005, a avertizat săptămâna trecută că problema migrației ar putea decide viitorul UE.

Liderii au declarat că vor lua în considerare înființarea de “platforme de debarcare” în afara UE, cel mai probabil în Africa de Nord, în încercarea de a descuraja migranții și refugiații care se îmbarcă cu bărci de contrabandă din UE.

Țările membre ar putea crea, de asemenea, centre de procesare pentru a despărți migranții economici de refugiați.

La nivel național, Merkel a propus, de asemenea, ca migranții care sosesc în Germania, dar care au fost înregistrați pentru prima dată într-o altă țară a UE, să fie plasați în “centre de admitere” speciale, în condiții restrictive.

Un document al CSU și SPD (Partidul Social Democrat) a subliniat, de asemenea, că există acorduri cu alte 16 țări în vederea respingerea migranților deja înregistrați în cazul în care au ajuns în Germania.

Seehofer ar fi respins evaluarea lui Merkel, conform căreia măsurile luate la nivel european ar avea același efect ca și propunerea de a respinge migranții deja înregistrați în alte țări ale Uniunii Europene, conform unor surse.

Acest lucru nu i-ar lăsa lui Seehofer decât trei opțiuni. El ar putea să se opună ordinelor sale, ordonând poliției de frontieră să-și îndeplinească planul, ceea ce ar forța-o pe Merkel să-l  concedieze aproape sigur să desființeze alianța CDU-CSU, sau ar putea accepta o coborâre umilitoare pe scara politică, sau ar putea să demisioneze.

https://www.afp.com/en/news/23/merkel-rebels-vow-last-ditch-bid-migrant-deal-doc-16x0lw7

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday